Автор:
Оценка:
Опубликованно: 31.03.2013.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
  • Презентация 'Gruzija - ārvalstu viesu apkalpošana', 1.
  • Презентация 'Gruzija - ārvalstu viesu apkalpošana', 2.
  • Презентация 'Gruzija - ārvalstu viesu apkalpošana', 3.
  • Презентация 'Gruzija - ārvalstu viesu apkalpošana', 4.
  • Презентация 'Gruzija - ārvalstu viesu apkalpošana', 5.
  • Презентация 'Gruzija - ārvalstu viesu apkalpošana', 6.
  • Презентация 'Gruzija - ārvalstu viesu apkalpošana', 7.
  • Презентация 'Gruzija - ārvalstu viesu apkalpošana', 8.
  • Презентация 'Gruzija - ārvalstu viesu apkalpošana', 9.
  • Презентация 'Gruzija - ārvalstu viesu apkalpošana', 10.
  • Презентация 'Gruzija - ārvalstu viesu apkalpošana', 11.
  • Презентация 'Gruzija - ārvalstu viesu apkalpošana', 12.
  • Презентация 'Gruzija - ārvalstu viesu apkalpošana', 13.
  • Презентация 'Gruzija - ārvalstu viesu apkalpošana', 14.
  • Презентация 'Gruzija - ārvalstu viesu apkalpošana', 15.
  • Презентация 'Gruzija - ārvalstu viesu apkalpošana', 16.
  • Презентация 'Gruzija - ārvalstu viesu apkalpošana', 17.
  • Презентация 'Gruzija - ārvalstu viesu apkalpošana', 18.
Фрагмент работы

Tosti
Gruzīniem ir senas tostu uzsaukšanas tradīcijas un īpašas parašas uzvedībai pie galda. Bagātīgas maltītes vai svētkus gruzīnu valodā dēvē par - „supra” (სუფრა).
Šādos saviesīgos pasākumos centrālā figūra pie galda ir „tamada” (თამადა). Tamada ir tostu uzsaucējs, kurš parasti izceļas ar viedumu, daiļrunību un asprātību. Viņa pienākumos ir rūpēties lai pie mielasta galda viesi justos omulīgi, kā arī iepriekš minētā tostu uzsaukšana. Šāda tostu uzsaukšana parasti aizņem zināmu laiku. ‘
Tosti tiek uzsaukti vadoties pēc senām tradīcijām un zināmas hierarhijas – par namatēvu, par vecākiem, bērniem, draudzību un brīvu zemi. Tradicionāli maltītes laikā pirmais tosts tiek teikts par godu Dievam.

TŪRISTIEM DERĒTU ZINĀT, ka gruzīnu namatēvs par neizēstu šķīvi ir sajūsmā. Līdzīgi kā dažās Āzijas zemēs, Gruzijā tiek uzskatīts, ka pieklājīgs un paēdis cilvēks kaut ko uz šķīvja katrā ziņā atstās.
Visu "pa tīro" noēd tikai negauši un nabagi. Turklāt pāri palicis ēdiens ir kompliments namatēvam, jo tādējādi tiek pavēstīts, ka ēdiena ir bijis gana.

Gan Tbilisi, gan arī citās Gruzijas baznīcās vīriešus šortos un sievietes bez galvassegām neielaiž.
Atsevišķās baznīcās pie ieejas ir atrodami lakatiņi, ko būtu vēlams apsiet ap galvu, jo jāciena vietējās tradīcijas.
Jāpiebilst, ka Kaukāza gastronomisko atmosfēru iespējams izjust arī tirgū.
Piemēram, Batumi pārtikas tirgus ir slavens ar plašo garšvielu un pārtikas produktu klāstu.

Коментарий автора
Atlants