-
Stiprā alkoholiskā dzēriena "Brendijs Spartaks" ceha projekts
Nr. | Название главы | Стр. |
Ievads | 3 | |
1. | Par uzņēmumu | 4 |
2. | A/S Latvijas balzams ražošanas situāciju analīze | 6 |
2.1. | Produktu portfelis | 6 |
2.2. | LB tirgus daļa Latvijā | 7 |
2.3. | LB finanšu dati 2005. – 2009. gads | 7 |
3. | Stipro alkoholisko dzērienu ražošanas rādītāji | 9 |
3.1. | Rādītāji | 9 |
3.1.1. | SADz. „Spartaks” fizikāli – ķīmiskie rādītāji | 9 |
3.1.2. | SADz. „Spartaks” sensoriskie rādītāji | 9 |
3.2. | Kupāža 1000 dal | 9 |
4. | Stipro alkoholisko dzērienu izgatavošanas tehnoloģiskā procesa apraksts | 10 |
4.1 . | SADz. sagatavošanas procesa norises posmu shēma | 10 |
4.2. | Raksturojums | 11 |
4.3. | SADz. sagatavošanas procesa vispārīgs raksturojums | 12 |
4.4. | Izmantojamās izejvielas | 12 |
4.5. | Cukura sīrupa sagatavošana | 13 |
4.6. | Morsu sagatavošana | 14 |
4.7. | Kupažēšana | 14 |
4.8. | Kupāžas karte | 16 |
4.8.1. | Žāvētu plūmju morss | 17 |
4.8.2. | Cukura sīrups | 18 |
4.8.3. | Valriekstu 1. un 2.nolējums | 19 |
4.8.4. | Spirts | 20 |
4.9. | Kupāžas kontrole | 20 |
5. | Iekārtu izvēle un aprēķins | 21 |
6. | Kontroles un uzraudzības punkti liķieru cehā | 26 |
Izmantotā literatūra | 29 |
1. PAR UZŅĒMUMU
A/S Latvijas balzama meistarības pirmsākumi meklējami 1900. gadā, kad sāk darboties Rīgas valsts degvīna noliktava Nr. 1.
I pasaules karš spirtoto dzērienu tirdzniecību uz laiku pārtrauca, bet jau Latvijas neatkarības laika sākumā spirta fabrikas darbība tika atjaunota. Tad dienā tika pildītas vidēji 25 000 – 26 000 pudeles alkohola. Pēc Rīgas pilsētas statistikas biroja ziņām Rīgas valsts spirta noliktavā 1924. gadā strādājuši 224 darbinieki.
1940. gadā fabriku nacionalizēja un tai deva Rīgas spirta un degvīna rūpnīcas nosaukumu.
1949. gadā rūpnīca uzsāka arī liķieru ražošanu un to pārdēvēja par Rīgas liķieru –degvīna rūpnīcu.
1960. gadā rūpnīca uzsāka produkcijas ražošanu eksportam.
1970. gadā uzņēmums ieguva pašreizējo nosaukumu. Bet dažus gadus pēc valstiskās neatkarības atgūšanas, deviņdesmito gadu vidū, izveidota valsts akciju sabiedrība Latvijas balzams.
1997. gadā uzņēmums tika privatizēts, 1998. gadā A/S Latvijas balzams sāka kotēt savas akcijas Rīgas Fondu Biržas otrajā sarakstā.
No 2000. gada Latvijas balzamam pievienota A/S Rīgas vīni, kas ļāvusi LB iegūt būtisku tirgus daļu augošajā vīnu segmentā un attīstīt vieglo alkoholisko dzērienu ražošanu.
Par vienu no galvenajām prioritātēm 2001.gadā uzņēmums bija izvirzījis jaunu produktu attīstību . Tika veidoti jauni zīmoli gan stipro, gan vieglo alkoholisko dzērienu segmentos. Tas ļāva uzņēmumam stiprināt konkurētspēju.
2002. gadā Rīgas Melnais balzams svinēja 250 gadu jubileju. Rīgas Melnais balzams ir vēsturisks un unikāls Latvijas dzēriens, kas radīts jau XVIII gadsimta vidū, un pirmās rakstu liecības par to parādījušās 1752.gadā. Šim dzērienam ir īpaša vieta tā vārdā nosauktajā uzņēmumā. Tā ir uzņēmuma vizītkarte gan Latvijā, gan ārvalstīs, kur Rīgas Melnais balzams ir saņēmis vairāk nekā 30 medaļu dažādos starptautiskos konkursos.
1952. gada oktobra beigās tajā pašā vietā, kur pašlaik – Rīgas centra rūpnieciskajā nomalē atrodas viena no LB ražotnēm – Aristīda Briāna ielā tika saražota jauna dzēriena partija. Pirmās trīssimt pudeles – šampanieša. Tās tapa pēc sen pazīstamās franču metodes – vīna otrreizēja raudzēšana pudelēs.
2002. gadā tika svinēta arī 50 gadu jubileja Rīgas šampanietim
Šobrīd A/S Latvijas balzams ir lielākais alkoholisko dzērienu ražotājs gan Latvijā, gan Baltijā pēc VID Akcīzes preču pārvaldes (APP) datiem uzņēmums 2008.gadā aizņēma 33% no Latvijas alkoholisko dzērienu tirgus. …
Stiprā alkoholiskā dzēriena "Brendijs Spartaks" ceha projekts ar pārstrādes jaudu 240 000 dal gadā
