-
Monosaharīdi
Nr. | Название главы | Стр. |
Kas ir Monosaharīdi? | ||
Iedalījums | ||
Kā rodas? | ||
Glikoze | ||
Glikozes reakcijas | ||
Diabēts | ||
Diabēta pazīmes | ||
Diabēta nodarītais ļaunums | ||
Diabēts Latvijā | ||
Fakti par diabētu | ||
Medus | ||
Kas ir medus? | ||
Medus fizikālās īpašības | ||
Fakti | ||
Fruktoze | ||
Fakti | ||
Riboze un dezoksiriboze | ||
Riboze | ||
Dezoksiriboze |
Kas ir Monosaharīdi?
Monosaharīdi jeb vienkāršie cukuri sastāv no vienas molekulas un uzturā tos galvenokārt pārstāv glikoze un fruktoze, kas ir augļos, ogās, dārzeņos, medū.
Glikoze, riboze un dezoksiriboze atrodas dzīvos organismos.
Iedalījums
Monosaharīdus var iedalīt pēc oglekļa atomu skaita molekulā:
Triozes - satur 3 oglekļa atomus
Tetrozes - satur 4 oglekļa atomus
Pentozes - satur 5 oglekļa atomus
Heksozes - satur 6 oglekļa atomus
Heptozes - satur 7 oglekļa atomus
Kā rodas?
Fotosintēzes procesā tieši rodas vienkāršie ogļhidrāti jeb monosaharīdi
Glikoze rodas augos, fotosintēzes procesā, kur hloroplastos notiek sekojoša reakcija:
6CO2 + 3H2O C6H12O6 + 6O2
Fruktoze rodas paaugstinātā temperatūrā, polimerizējot formaldehīdu:
6HCOH C6H12O6
…
Viss par un ap Monosaharīdiem: Kas ir Monosaharīdi? Iedalījums, Kā rodas?, Glikoze, Glikozes reakcijas, Diabēts, Diabēta pazīmes, Diabēta nodarītais ļaunums, Diabēts Latvijā Fakti par diabētu. Medus Kas ir medus?, Medus fizikālās īpašības, Fakti Fruktoze, Fakti Riboze un dezoksiriboze, Riboze Dezoksiriboze Uzdevumi.
