-
Jogurta "Alpenrose" derīguma termiņš
| Nr. | Название главы | Стр. |
| Ievads | 3 | |
| 1. | Jogurta ķīmiskā sastāva izvērtējums | 4 |
| 2. | Produktu kvalitātes ietekmējošie faktori | 6 |
| 3. | Bojāšanas veidi | 8 |
| 4. | Jogurta uzglabāšanas laika pagarināšanas iespējas | 10 |
| 5. | Derīguma termiņa paātrinātas noteikšanas metode | 12 |
| Secinājumi | 13 | |
| Izmantotās literatūras saraksts | 14 |
Secinājumi
1. Izvērtējot jogurta “Alpenrose” ķīmisko sastāvu, uzglabāšanas laiks nedrīskt pārsniegt 7 dienas, uzglabājot leduskapī, jo sastāvā ir “dzīvās baktērijas” un nav pievienotas pārtikas piedevas.
2. Produkta kvalitāti ražošanas un uzglabāšanas laikā ietekmē mikroorganismu daudzums, ķīmiskais sastāvs,aktīvais skābums ,ūdens aktivitāte, kā arī iepakošana, termiskās apstrādes veids, saules staru piekļuve produktam, sanitāri higiēniskie apstākļu ievērošana, patērētājs,lopbarības kvalitāte.
3. Jogurtā var attīstīties patogēnās baktērijas, zarnu nūjiņas grupas baktērijas.Var notikt pienskābā rūgšana, lipīdu oksidēšanās, pelēšana.
4. Pagarināt jogurta derīguma termiņu var ar termisko apstrādi, tīrkultūras izvēle(bifibaktērijas), UHT apstrādi ,sterilo ražošanu, saldēšanu, UV starojumu, aseptisko iepakošanu, augstspiediena apstrādi.
5. Jogurta bez piedevām “Alpa rose” paraugu derīguma testēšanu jāveic katru dienu nedēļas laikā. Jātestē ķīmiskie izmeklējumi ir pH; aw, mitrums,skābes skaitlis; sensorie parametri -konsistences, smarža.
…
Pārtikas produktam jābūt nekaitīgam cilvēka veselībai.Ražotājs uz produkta iepakojuma raksta derīguma termiņu-laika periodu, kad produkts var droši lietot uzturā,ievērojot uzglabāšanas nosacījumus..Taču ir iespējams, kad produkts bojājās ātrāk, kas ir atkarīgs no vairākiem faktoriem:uzglabāšanas temperatūras,mitruma u.c.














