7. Slēdziens par piena svaigumu piena pilnvērtīgumu piena tīrību:
Dotais paraugs nav pielietojams uzturā, jo:
1. Piena konsistence nav šķidra un atgādina sarūgušo pienu, līdz ar to var secināt, ka dotais paraugs ir piesarņots ar mikroorganismiem, vai arī nepareizi tika uzglabāts.
2. Šim paraugam arī piemīt rūguša piena smaka, kas arī norāda uz to, ka dotais piens nav svaigs.
3. Iedzeltena krāsa un piemaisījumu neesamība liecina par parauga tirību.
4. Šim paraugam ir palielināts blīvums, ko var paskaidrot ar sarūguša piena konsistenci.
Šis piens ir attaukots, par ko liecina samazināts tauku daudzums, kas norāda uz to, ka šis piens nav ar taukiem bagāts. Bet dažos gadījumos šis radītājs var norādīt uz slikto pienu kvalitāti. Dotais paraugs nederēs dažas pienu produkcijas ražošanai (piemēram, sviests, siers un ttl.).
5. Piena sausais atlikums un attaukota sausna pārsniedz normu, kas liecina, ka dotāja parauga ir palielināts olbaltumu daudzums. Piens pēc sastāva ir pilnvērtīgs.
6. Piena skābums pārsniedz normu, līdz ar to dotais paraugs nav svaigs. Taču doto paraugu nemēģināja padarīt makslīgi svaigāku, izmantojot sodu.
…
Organoleptiskas īpašības neatbilst normai, jo konsistence nav šķidra un ir līdzīga sarūgušam pienam, kā arī šim paraugam piemīt specifiska rūguša piena smaka. Tas liecina par to, ka piens nebija pareizi uzglabāts (nepareizs temperatūras režīms), vai arī piens tika piesarņots, kas veicināja mikroorganismu pavairošanos un piena rūgšanu. Piena blīvums pārsniedz normu, kas norāda uz to, ka tika noņemti daļa piena tauku (piena vieglāko sastāvdaļu). Arī var secināt, ka šis piens nebija atšķaidīts ar ūdeni un nav viltots. Ņemot vērā organoleptiskās īpašības var secināt, ka piena blīvums var būt palielināts arī sarūguša piena konsistences dēļ.
