-
Žāvētas gaļas ražošana
Nr. | Название главы | Стр. |
1. | TEHNOLOĢISKĀ PROCESA SHĒMA | 3 |
2. | TEHNOLOĢISKĀ PROCESA RAKSTUROJUMS | 4 |
2.1. | Apdullināšana | 4 |
2.2. | Atasiņošana | 5 |
2.3. | Kautķermeņa plaucēšana, saru un spalvu atdalīšana | 6 |
2.4 | Iekšējo orgānu izņemšana | 8 |
2.5. | Kautķermeņa pārzāģēšana | 9 |
2.6. | Kautķermeņa aptīrīšana | 9 |
2.7. | Novērtēšana un svēršana | 10 |
2.8. | Pusliemeņu atdzesēšana un novietošana aukstuma kamerā | 10 |
2.9. | Kautķermeņa sadale | 10 |
2.10. | Gaļas sālīšana | 11 |
2.11. | Gaļas nogatavināšana | 13 |
2.12. | Mērcēšana | 13 |
2.12 | Kūpināšana | 13 |
2.13 | Gatavā produkta atdzesēšana | 14 |
2.14 | Iepakošana | 14 |
2.15. | Novietošana aukstuma kamerā | 15 |
3. | KŪPINĀŠANA | 17 |
3.1. | Kūpinājumi | 17 |
3.2. | Kūpinātava | 18 |
3.3. | Dūmu ģenerators | 20 |
3.4. | Dūmgāzu veidošanās process | 24 |
IZMANTOTĀ LITERATŪRA | 26 |
TEHNOLOĢISKĀ PROCESA RAKSTUROJUMS
2.1. Apdullināšana
Cūkas apdullina ar elektrisko strāvu šim nolūkam paredzētos boksos, kuros grīda sastāv no elektrodu plāksnēm. Dzīvniekiem atrodoties boksā, strāva paralizē to kustību spējas, bet sirdsdarbība neapstājas, tā kā noasiņošana noris normāli. Cūku var apdullināt arī ar ogļskābo gāzi. Cūka pēc apdullināšanas ar ķēdes pacēlēja palīdzību no palīg konveijera tiek pacelta uz pārvietojamās piekares, apmetot ķēdi ap vienu no pakaļējām kājām.
2.2. Atasiņošana
Atasiņošanu var veikt cūkai atrodoties horizontālā stāvolī vai vertikāli uz piekares. Atasiņošanu veic ar speciālu dobu nazi, kam galā piestiprināta gumijas caurule. Nazi iedur sirds asinsvados, bet neievainojot sirdi, asinis ielaiž asins savācamajā traukā. Lielākos uzņēmumos to var darīt ar specialām pulsējošām vakumiekārtām, kas nodrošina pilnīgāku asins savākšanu un daudz labākus sanitāros apstākļus. Pēc tam liemenis tiek mazgāts zem dušas.
…
Darbā aplūkots žāvētas gaļas ražošanas tehnoloģiskais process, sīkāk aplūkojot kūpināšanu. Katram posmam ir piemeklētas nepieciešamās iekārtas.
