Автор:
Оценка:
Опубликованно: 25.10.2018.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Не использованы
  • Конспект 'Holesterīna daudzums pārtikas produktos', 1.
  • Конспект 'Holesterīna daudzums pārtikas produktos', 2.
  • Конспект 'Holesterīna daudzums pārtikas produktos', 3.
  • Конспект 'Holesterīna daudzums pārtikas produktos', 4.
  • Конспект 'Holesterīna daudzums pārtikas produktos', 5.
  • Конспект 'Holesterīna daudzums pārtikas produktos', 6.
  • Конспект 'Holesterīna daudzums pārtikas produktos', 7.
Фрагмент работы

Holesterīns ir viens no lipīdiem. Pie lipīdiem pieder tauki, vaski, eļļas, un citas vielas, arī steroīdi. Lipīdi ir dažādas ķīmiskas vielas ar atšķirīgu uzbūvi. Kopīga iezīme lipīdiem ir lipofilās grupas. Tie šķīst organiskos šķīdinātājos (ēterrī, benzolā u.c), bet nešķīst ūdenī. Holesterīns pieder pie steroīdiem, nevis pie taukiem. Tas ir hidrētu aromātisko gredzenu ogļhidrāts. Vairāk holesterīna ir uzturproduktos, kuros ir daudz tauku, un tāpēc tas tiek aprakstīts reizē ar uztura taukvielām, kaut gan pie taukiem nepieder. [ 1.]
Holesterīns ir būtiska visu dzīvnieku šūnu membrānu sastāvdaļa un nepieciešams citu steroīdu veidošanai. Augos holesterīna nav. Holesterīns veidojas organismā galvenokārt aknās no etiķskābes ( CH3COOH), bet to var veidot arī jebkura cita šūna. Holesterīna sintēzi veicina ogļhidrātiem un taukiem bagāts uzturs, bet kavē estrogēni un vairogdziedzera hormoni. [ 1. ]

Atlants