Оценка:
Опубликованно: 21.03.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Не использованы
  • Реферат 'Pārtikas produkti, to veselīgums un nozīme uzturā. Zivis un un to pārstrādes pro', 1.
  • Реферат 'Pārtikas produkti, to veselīgums un nozīme uzturā. Zivis un un to pārstrādes pro', 2.
  • Реферат 'Pārtikas produkti, to veselīgums un nozīme uzturā. Zivis un un to pārstrādes pro', 3.
  • Реферат 'Pārtikas produkti, to veselīgums un nozīme uzturā. Zivis un un to pārstrādes pro', 4.
  • Реферат 'Pārtikas produkti, to veselīgums un nozīme uzturā. Zivis un un to pārstrādes pro', 5.
  • Реферат 'Pārtikas produkti, to veselīgums un nozīme uzturā. Zivis un un to pārstrādes pro', 6.
  • Реферат 'Pārtikas produkti, to veselīgums un nozīme uzturā. Zivis un un to pārstrādes pro', 7.
  • Реферат 'Pārtikas produkti, to veselīgums un nozīme uzturā. Zivis un un to pārstrādes pro', 8.
  • Реферат 'Pārtikas produkti, to veselīgums un nozīme uzturā. Zivis un un to pārstrādes pro', 9.
  • Реферат 'Pārtikas produkti, to veselīgums un nozīme uzturā. Zivis un un to pārstrādes pro', 10.
  • Реферат 'Pārtikas produkti, to veselīgums un nozīme uzturā. Zivis un un to pārstrādes pro', 11.
  • Реферат 'Pārtikas produkti, to veselīgums un nozīme uzturā. Zivis un un to pārstrādes pro', 12.
  • Реферат 'Pārtikas produkti, to veselīgums un nozīme uzturā. Zivis un un to pārstrādes pro', 13.
  • Реферат 'Pārtikas produkti, to veselīgums un nozīme uzturā. Zivis un un to pārstrādes pro', 14.
  • Реферат 'Pārtikas produkti, to veselīgums un nozīme uzturā. Zivis un un to pārstrādes pro', 15.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  Veselīga uztura principi un svarīgākie priekšnoteikumi    4
  Kāpēc nepieciešamas uzturvielas    5
  Zivis    6
  Zivju ķīmiskais sastāvs    7
  Vītinātu un kaltētu zivju vispārējs raksturojums    8
  Zivju sālīšanas uzdevums    9
  Zivju konservi, to klasifikācija un nozīme cilvēka uzturā    10
  Izejvielas zivju miltu ražošanai    12
  Guanīns un tā ražošana    13
  Izmantota literatūra    15
Фрагмент работы

Cilvēka veselība, skaistums, darbaspējas lielā mērā ir atkarīgas no viņa paša. Sevišķi daudz cilvēks var darīt sava svara labā. Veselīgs, pilnvērtīgs uzturs būtiski veicina cilvēka fizisko un garīgo attīstību, paaugstina darbaspējas un mūža ilgumu. Tātad ve­selīgs uzturs ir veselības pamats. Visā pasaulē tiek meklēti veidi, kā nostiprināt iedzīvotāju veselīga uz­tura principus. Pareizs uzturs vien vēl negarantē veselību, taču tas rada iespēju to saudzēt un nostip­rināt. Senās Grieķijas filozofs Sokrāts savu viedokli par mērenību uzturā formulēja šādi: "Cilvēks ne­dzīvo, lai ēstu, cilvēks ēd, lai dzīvotu." Šodien mēs mēdzam runāt ne tikai par veselīgu, bet ari par pro­filaktisku uzturu. Tieši šāds uztura apzīmējums vis­labāk atspoguļo šī svarīgākā bioloģiskā fenomena nozīmi slimību profilaksē un veselības nostipri­nāšanā.
Jo daudzveidīgāks būs mūsu uzturs, jo labāk ap­mierināsim organisma prasības pēc nepieciešamajām uzturvielām. Ja uzturvielu trūkst vai ir par daudz, mainas to savstarpējas proporcijas organisma un līdz ar to rodas izmaiņas vielmaiņā. Rezultātā vispirms rodas organisma funkciju traucējumi, pēc tam sākas uzturvielu trūkuma vai to pārmērīga daudzuma iz­raisītas slimības.
Katrai tautai ir savi ēšanas paradumi un tra­dīcijas, pat katra ģimene bieži vien ievēro savus īpašus ēšanas paradumus. Taču atcerieties — lai kādi būtu paradumi, pats galvenais ir ēst veselīgi, regu­lāri, ar mēra sajūtu, lietot uzturā kvalitatīvus pro­duktus.
Pasaules Veselības organizācija daudz uzmanības pievērš cilvēka uzturam. Tā ir formulējusi trīs sva­rīgākos veselīga uztura principus:
1) mērenība;
2) dažādība;
3) sabalansētība.
Šos principus padziļina Latvijā pieņemtie desmit veselīga uztura noteikumi.
1) Ik dienas nepieciešama uztura dažādība.
2) Samērojiet savu ēdienkarti ar fizisko aktivitāti, lai saglabātu optimālu svaru.
3) Vairāk graudaugu produktu.
4) Vairāk augļu un dārzeņu.
5) Lietojiet nedaudz eļļas, margarīna, sviesta un treknas gaļas.
6) Mazāk cukura.
7) Mazāk sāls.
8) Vairāk šķidruma, īpaši ūdens.…

Коментарий автора
Atlants