-
Pārtikas produkti, to veselīgums un nozīme uzturā. Zivis un un to pārstrādes produkti
Nr. | Название главы | Стр. |
Ievads | 3 | |
Veselīga uztura principi un svarīgākie priekšnoteikumi | 4 | |
Kāpēc nepieciešamas uzturvielas | 5 | |
Zivis | 6 | |
Zivju ķīmiskais sastāvs | 7 | |
Vītinātu un kaltētu zivju vispārējs raksturojums | 8 | |
Zivju sālīšanas uzdevums | 9 | |
Zivju konservi, to klasifikācija un nozīme cilvēka uzturā | 10 | |
Izejvielas zivju miltu ražošanai | 12 | |
Guanīns un tā ražošana | 13 | |
Izmantota literatūra | 15 |
Cilvēka veselība, skaistums, darbaspējas lielā mērā ir atkarīgas no viņa paša. Sevišķi daudz cilvēks var darīt sava svara labā. Veselīgs, pilnvērtīgs uzturs būtiski veicina cilvēka fizisko un garīgo attīstību, paaugstina darbaspējas un mūža ilgumu. Tātad veselīgs uzturs ir veselības pamats. Visā pasaulē tiek meklēti veidi, kā nostiprināt iedzīvotāju veselīga uztura principus. Pareizs uzturs vien vēl negarantē veselību, taču tas rada iespēju to saudzēt un nostiprināt. Senās Grieķijas filozofs Sokrāts savu viedokli par mērenību uzturā formulēja šādi: "Cilvēks nedzīvo, lai ēstu, cilvēks ēd, lai dzīvotu." Šodien mēs mēdzam runāt ne tikai par veselīgu, bet ari par profilaktisku uzturu. Tieši šāds uztura apzīmējums vislabāk atspoguļo šī svarīgākā bioloģiskā fenomena nozīmi slimību profilaksē un veselības nostiprināšanā.
Jo daudzveidīgāks būs mūsu uzturs, jo labāk apmierināsim organisma prasības pēc nepieciešamajām uzturvielām. Ja uzturvielu trūkst vai ir par daudz, mainas to savstarpējas proporcijas organisma un līdz ar to rodas izmaiņas vielmaiņā. Rezultātā vispirms rodas organisma funkciju traucējumi, pēc tam sākas uzturvielu trūkuma vai to pārmērīga daudzuma izraisītas slimības.
Katrai tautai ir savi ēšanas paradumi un tradīcijas, pat katra ģimene bieži vien ievēro savus īpašus ēšanas paradumus. Taču atcerieties — lai kādi būtu paradumi, pats galvenais ir ēst veselīgi, regulāri, ar mēra sajūtu, lietot uzturā kvalitatīvus produktus.
Pasaules Veselības organizācija daudz uzmanības pievērš cilvēka uzturam. Tā ir formulējusi trīs svarīgākos veselīga uztura principus:
1) mērenība;
2) dažādība;
3) sabalansētība.
Šos principus padziļina Latvijā pieņemtie desmit veselīga uztura noteikumi.
1) Ik dienas nepieciešama uztura dažādība.
2) Samērojiet savu ēdienkarti ar fizisko aktivitāti, lai saglabātu optimālu svaru.
3) Vairāk graudaugu produktu.
4) Vairāk augļu un dārzeņu.
5) Lietojiet nedaudz eļļas, margarīna, sviesta un treknas gaļas.
6) Mazāk cukura.
7) Mazāk sāls.
8) Vairāk šķidruma, īpaši ūdens.…
Veselīga uztura principi un svarīgākie priekšnoteikumi 4 Kāpēc nepieciešamas uzturvielas 5 Zivis 6 Zivju ķīmiskais sastāvs 7 Vītinātu un kaltētu zivju vispārējs raksturojums 8 Zivju sālīšanas uzdevums 9 Zivju konservi, to klasifikācija un nozīme cilvēka uzturā 10 Izejvielas zivju miltu ražošanai 12 Guanīns un tā ražošana 13
