-
Ķirši
Secinājumi:
• Ķirši ir seni, garšīgi un izsmalcināti augļi
• Ķiršus audzē ne tikai, lai iegūtu augļus, bet arī kā kokmateriālu
• Augļi ir obligāta cilvēka uztura viela
• Ķirši ir bagāti ar bioloģiski aktīvām vielām – C1, Bg1, B2, P, E, A vitamīniem
• Latvijā lielākoties ir sastopamas skābo ķiršu šķirnes , bet ar laiku tiek selekcionētas jaunas saldo ķiršu šķirnes, kloni, hibrīdi, kuri ir spēcīgākām bioloģiskajām īpašībām
Secinājumi2:
• Ķiršu audzēšanai nepieciešams liels starta kapitāls, kā arī milzīga pacietība
• Ķirši sāk ražot 4. – 5. gadā pēc stādīšanas
• Peļņu sāk nest pēc 7. audzēšanas gada
• Audzējot ķiršus, 15 gadu laikā vidējā peļna, ko gūst zemnieks ir apmēram 0.83eur no 1kg ķiršu
…
Ķirši ir rožu dzimtas, plūmju apakšdzimtas plūmju ģints koki. Kaut arī skābie un saldie ķirši ir seni, garšīgi un izsmalcināti augļi, tie ir izcilu dzērienu un skaistuma avots, ir zināms samērā maz par to izcelšanos, attīstību un izplatību vēstures gaitā. Tiek uzskatīt, ka saldie ķirši ir cēlušies ap Kaspijas un Melno jūru, Eiropas un Āzijas robežu rajonos. Skābo ķiršu dzimtene ir ļoti tuvu saldo ķiršu izcelsmes vietām. Arheoloģiskajos izrakumos ķiršu kauliņi atrasti jau neolītiskajā periodā, apmēram pirms 4-5 tūkstošiem gadu. Ķiršus pirmais aprakstījis Teofrasts 300 gadus pirms mūsu ēras. Kopš Romas impērijas laikiem ķirši bija populārāki kā dārzu un ceļmalu koki. Senie raksti no Grieķijas liecina, ka saldos ķiršus audzēja ne tikai augļiem, bet kokus izmantoja arī koksnei. Cik gan gadu simti nav paskrējuši, bet ķirsis, vienā mierā, stāv dārzos joprojām un ražas laikā dāsni cienā visus tā augļu kārotājus.