-
Mikroorganismu daudzveidība dažādās augu mizās
Новинка
| Nr. | Название главы | Стр. |
| Anotācija | 5 | |
| Saturs | 6 | |
| Ievads | 7 | |
| 1. | Teorētiskā daļa | 8 |
| 1.1. | Auga mizās sastopamās vielas | 8 |
| 1.2. | Baktēriju augšanas apstākļi pomelo mizā. | 9 |
| 1.3. | Baktēriju augšanas apstākļi ābola mizā | 10 |
| 1.4. | Baktēriju augšanas apstākļi kartupeļa mizā | 10 |
| 2. | Praktiskā daļa | 12 |
| 2.1. | Metodika | 12 |
| 2.2. | Pētījumā izmantotie laboratorijas trauki, piederumi, iekārtas, vielas. | 12 |
| 2.3. | Baktēriju sagatave | 12 |
| 2.4 | Baktēriju uzsēšana | 13 |
| 2.5. | Baktēriju šķīduma koncentrācijas aprēķināšana | 13 |
| 3. | Rezultātu apkopojums un analīze | 14 |
| 3.1. | Iegūtie rezultāti | 14 |
| 3.2. | Rezultātu analīze | 14 |
| 3.3. | Nākotnes perspektīva | 15 |
| Secinājumi | 16 | |
| Literatūras saraksts | 17 | |
| Pielikums | 20 |
Ievads
Palielinoties vajadzībai pēc antibiotikām, kā arī baktēriju veidotā rezistence pret tām, aicina domāt par alternitāviem risinājumiem. (Antibiotiku lietošana: Slimību profilakses un kontroles centrs, 2020) (INFOGRAFIKA: Stājoties spēkā jaunajam zāļu cenu veidošanas modelim, pastiprināti uzraudzīs zāļu pieejamību aptiekās: Veselības ministrija, 2024) Augi jau no seniem laikiem ir plaši izmantoti gan uzturā, gan ārsniecībā. Šī pētijuma mērķis ir izpētīt dažādu augu antibakteriālo un antimirobisko ietekmi, kā arī augu sintizēto sekundāro metabolītu vispārēju ietekmi un to potenciālo izmantošanu medicīnā.
Pētijuma mērķis: Salīdzināt baktēriju daudzumu un daudzveidību augļa un bumbuļa mizā vairākiem augiem.
…
Pētijuma mērķis ir salīdzināt baktēriju kvantitāti dažādās auga mizās, atsaucoties uz konkrētā auga mizā sintizētajām vielām, konktrētāk, sekundārajiem metabolītiem. Pētijums veikts [labaratorijas nosaukums], apstrādājot paraugu un kultivējot konkrētā auga mizā esošos mikroorganismus, iegūstot kvalitatīvus datus. Eksperimentā apstiprinās, ka kartupeļa mizā sintizētie sekundārie metabolīti nav tik lielā kvantitātē vai aktivizācijas līmenī, lai spētu cīnītes ar mikroorganismiem. Savukārt pomelo un ābola sintizētajām ēteriskajām eļļām (pomelo gadījumā) un sekundārajiem metabolītiem piemīt stibra antibakteriāla un antimikrobiska ietekme





















