-
Ķirbju dzimtas raksturojums
Nr. | Название главы | Стр. |
IEVADS | 3 | |
1. | BIOLOĢISKI ĶĪMISKAIS SASTĀVS | 4 |
1.1 | Pektīnvielas | 4 |
1.2. | Fitosterīni | 4 |
1.3. | Sveķi | 4 |
1.4. | Aminoskābes | 4 |
1.5. | Vitamīni | 5 |
1.5.1. | C vitamīns | 5 |
1.5.2. | B vitamīni | 5 |
1.5.3. | K vitamīns | 7 |
1.5.4. | E vitamīns | 7 |
1.5.5. | D vitamīns | 7 |
1.5.6. | A vitamīns | 7 |
2. | ĀRSTNIECISKĀS ĪPAŠĪBAS | 9 |
2.1. | Ķirbja ziedi - uzturā | 10 |
2.2. | Sirds slimniekiem – ķirbju stīgas | 10 |
2.3. | Ķirbju mizas – organisma būvmateriāls | 10 |
2.4. | Loģisko domāšanu veicina sulīgais ķirbja viducis | 11 |
2.5. | Ķirbju sēklas – brīnumlīdzeklis pret daudzām kaitēm | 11 |
2.6. | Ķirbju sula - pret osteohondrozi | 11 |
2.7. | Ķirbja mīkstums | 12 |
2.8. | Ķirbis – sievietēm | 12 |
2.9. | Ķirbis – vīriešiem | 12 |
2.10. | Ķirbis – abiem dzimumiem | 12 |
2.11. | Ķirbis – Latvijas ananāss | 12 |
SECINĀJUMI | 14 | |
IZMANTOTĀ LITERATŪRA | 15 |
BIOLOĢISKI ĶĪMISKAIS SASTĀVS
Sastāva ziņā ķirbis ir īsts miljonārs. Vitamīni vien tam ir astoņi. Tā bagātība ir arī deviņas minerālvielas un kur vēl viss pārējais. Ķirbis satur taukus, olbaltumvielas un ogļhidrātus.
Augļa sastāvā ietilpst:
krāsvielas,
aminoskābes tirozīns un leicīns,
vitamīni C, nikotīnskābe, B1, B2, B3 un B5, K, E, D, A un karotīni, pektīnvielas,
nedaudz šķiedrvielas,
minerālvielas: silīcija, kobalta, nātrija, kālija, kalcija, fosfora, magnija, vara un dzelzs sāļi,
sveķi un organiskās skābes,
dabīgais cukurs (4 – 11%).
Sēklās tauku eļļas (50 – 60%) satur linolēna, oleīna, palmitīna, miristīna un stearīna skābju glicerīdus, organisko cinku, fitosterīnu kukurbitacīnu, kura ūdens šķīdumā iet bojā 90% spalīšu un cērmju.
…
Dārzkopības nozares izpēte no vairākiem aspektiem
