Автор:
Оценка:
Опубликованно: 11.06.2025.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 9 единиц
Ссылки: Не использованы
Рассмотреный период: 2021–2025 гг.
  • Презентация 'Laktozes nepanesība', 1.
  • Презентация 'Laktozes nepanesība', 2.
  • Презентация 'Laktozes nepanesība', 3.
  • Презентация 'Laktozes nepanesība', 4.
  • Презентация 'Laktozes nepanesība', 5.
  • Презентация 'Laktozes nepanesība', 6.
  • Презентация 'Laktozes nepanesība', 7.
  • Презентация 'Laktozes nepanesība', 8.
  • Презентация 'Laktozes nepanesība', 9.
  • Презентация 'Laktozes nepanesība', 10.
  • Презентация 'Laktozes nepanesība', 11.
  • Презентация 'Laktozes nepanesība', 12.
  • Презентация 'Laktozes nepanesība', 13.
  • Презентация 'Laktozes nepanesība', 14.
  • Презентация 'Laktozes nepanesība', 15.
Фрагмент работы

Laktoze un tās nepanesība

Laktoze (C12H22O11) ir dabisks disaharīds jeb saliktais cukurs (piena cukurs), kas sastāv no diviem monosaharīdiem – glikozes (C6H12O6) un galaktozes (C6H12O6). Lai organisms spētu izmantot laktozi, tā ir jāsadala vienkāršajos cukuros, ko nodrošina ferments laktāze.
Laktāze ir hidrolāzes klases enzīms, kas katalizē laktozes hidrolīzi par diviem monosaharīdiem – glikozi un galaktozi. Šis process notiek tievās zarnas bārkstiņu epitēlijšūnās, kur laktāze ir piesaistīta enterocītu apikalajai membrānai.

Hidrolīzes reakcija: Laktoze (C12H22O11) + H₂O → Glikoze (C6H12O6) + Galaktoze (C6H12O6)

Savukārt, ja organismā trūkst laktāzes, laktoze netiek pilnībā sagremota un nonāk resnajā zarnā, kur to fermentē baktērijas, izraisot gāzu veidošanos, vēdera uzpūšanos un citus diskomforta simptomus, šī parādība ir pazīstama kā laktozes nepanesība.

Atlants