Автор:
Оценка:
Опубликованно: 07.06.2011.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Использованы
  • Реферат 'Ārstniecības augs - mellene. Vaccinium Myrtillus', 1.
  • Реферат 'Ārstniecības augs - mellene. Vaccinium Myrtillus', 2.
  • Реферат 'Ārstniecības augs - mellene. Vaccinium Myrtillus', 3.
  • Реферат 'Ārstniecības augs - mellene. Vaccinium Myrtillus', 4.
  • Реферат 'Ārstniecības augs - mellene. Vaccinium Myrtillus', 5.
  • Реферат 'Ārstniecības augs - mellene. Vaccinium Myrtillus', 6.
  • Реферат 'Ārstniecības augs - mellene. Vaccinium Myrtillus', 7.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  AUGA APRAKSTS    2
2.  DROGAS IEVĀKŠANA UN SAGATAVOŠANA    2
3.  AKTĪVĀS VIELAS AUGĀ    2
3.1.  AKTĪVĀS VIELAS AUGĻOS    2
3.2.  AKTĪVĀS VIELAS LAPĀS    3
4.  DROGAS IZMANTOŠANA    3
4.1.  LAPU IZMANTOŠANA MEDICĪNĀ UN TAUTAS MEDICĪNĀ    3
4.2.  AUGĻU IZMANTOŠANA MEDICĪNĀ UN TAUTAS MEDICĪNĀ    3
5.  MELLENE (VACCINIUM MYRTILLUS L.)    4
6.  LABORATORISKIE PĒTĪJUMI    4
6.1.  MELLEŅU UZTURA BAGĀTINĀTĀJU IETEKME UZ REDZAMĪBU NAKTĪ UN REDZES ASUMU    4
6.2.  ANTOCIANĪNA BAGĀTS MELLEŅU EKSTRAKTA ĪPAŠĪBAS    5
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    6
Фрагмент работы

1. AUGA APRAKSTS
Parastā mellene (Vaccinium myrtillus L.) pieder viršu dzimtai (Ericaceae) (4). Pundurkrūms ar zaļiem, zarainiem, škautnainiem, 15 – 50 cm gariem stumbriem. Lapas pamīšus, vienkāršas, veselas, olveidīgas un eliptiskas, 1 – 2,5 cm garas 0,15 – 1,5 cm platas, mala sīki zobaina, kāts īss. Ziedi divdzimumu, aktinomorfi, nokareni, parasti pa vienam, lapu žāklēs,. Kauslapas 5. Vainaglapas 5 (reti 4 vai 6) iesārti zaļas vai iezaļganas, saaugušas, vainags 4 – 6 mm garš. Putekšņlapas 10, putekšnīcas ar piedevu. Sēklotne apakšēja, pieccirkņu, irbulis pavedienveidīgs. Augļi zili melni vai zili, apmēram 1 cm diametrā, ar zilganu apsarmi. Aug mežos, krūmājos, purvos. Zied maijā, jūnijā (1, 423. lpp).
Drogas: melleņu augļi (Baccae) un lapas (folia)

2. DROGAS IEVĀKŠANA UN SAGATAVOŠANA
Melleņu ogas ievāc jūlijā, augustā, kad tās ienākušās. Sākumā žāvē atklātā vietā, bet vēlāk krāsnīs vai augļu kaltēs 600 - 700C temperatūrā, uz paklājiem 1 – 2 cm biezā slānī. Augstākā temperatūrā ogas saķep un sadeg, bet zemā temperatūrā tās pelē un saskābst. Pareizi izžāvēti augļi nesmērē rokas, tie ir melni vai zilganmelni, ar raksturīgu saldskābu garšu un patīkamu aromātu. Melleņu lapas ievāc visu vasaru un žāvē atklātā vietā (2, 74. lpp.).…

Коментарий автора
Atlants