-
Hromatogrāfiska polifenolu noteikšana jēlkafijā
Nr. | Название главы | Стр. |
Anotācija | 2 | |
Annotation | 3 | |
Ievads | 5 | |
1. | Literatūras apskats | 6 |
1.1. | Kafija | 6 |
1.2. | Kafijas ķīmiskais sastāvs | 6 |
1.3. | Kafijas veidi | 7 |
1.4. | Kafijas ražošana | 7 |
1.5. | Kafijas ražotājvalstis | 9 |
1.6. | Polifenoli kafijā | 11 |
1.7. | Hromatogrāfija | 12 |
1.8. | Hromatogrāfijas metožu klasifikācija | 13 |
1.9. | Augsti efektīvā šķidrumu hromatogrāfija | 15 |
2. | Eksperimentālā daļa | 17 |
2.1. | Eksperimentos izmantotie materiāli un metodes | 17 |
2.2. | Pētījumu rezultāti un to analīze | 17 |
Secinājumi | 23 | |
Izmantotā literatūra | 24 |
SECINĀJUMI
• Polifenoli ir antioksidanti, kas sastopami arī jēlkafijā.
• Jēlkafijā no visiem polifenolu veidiem, visvairāk ir izplatīta hlorogēnskābe (no 4718.17 līdz 5779.71 mg/100 g), kas tikai Mexico jēlkafijā bija 6.17 mg/100 g.
• India AA kafijas paraugā netika konstatēta ferulskābe, savukārt tās ļoti daudz bija Vjetnamas kafijas paraugā – 366.84 mg/100 g.
• Liels daudzums vanilīna tika konstatēts Brazil jēlkafijā (98.95 mg/100 g), lai gan pārējos paraugos tā ir ļoti maz, piemēram, India AA – 0.10 mg/100.
• Daudz rutīna tika konstatēts India AA jēlkafijā – 567.99 mg/100 g, Mexico – 226.41 mg/100 g, Nicaragua – 194.15 mg/100 g un Brasil – 160.78 mg/100 g.
• Vairāk galluskābes ir Sumatras – 1.93 mg/100 g jēlkafijā, bet vismazāk – Nicaragua – 0.35 mg/100 g.
• Visvairāk katehīna ir Brazil jēlkafijā (59.87 mg/100 g), Papua NG (53.17 mg/100 g), Sumatras (41.51 mg/100 g), vismazāk – Mexico (2.4 mg/100 g) un Vietnam (2.96 mg/100 g).
• Kafijas skābe ir izplatītāka Nicaragua jēlkafijā (90.66 mg/100 g) un Papua NG (79.80 mg/100 g), bet vismazāk – India AA (7.36 mg/100 g).
• Lielāks daudzums epikatehīna ir Mexico jēlkafijā 71.71 mg/100 g un Nicaragua – 71.93 mg/100 g, bet vismazākais tas ir Ethiopia jēlkafijā – 3.78 mg/100 g.
…
Kafija ir karsts dzēriens, kas tiek plaši tiek patērēts visā pasaulē un ir pazīstams ar savas neatkārtojamās garšas un aromāta īpatnībām. Kafijas dzērienu, kādu mēs to ikdienā lietojam, iegūst grauzdējot kafijas pupiņas ar dažādiem paņēmieniem. Grauzdēšanas procesā kafija iegūst sev raksturīgo smaržu un garšu, kā arī zaudē tādus nozīmīgus ķīmiskos savienojumus kā polifenolus, kuriem ir antioksidatīva iedarbība uz organismu. Savukārt jēlkafija ir neapstrādātas kafijas pupiņas, kurām piemīt augsta antioksidativitāte. No jēlkafijas iegūst grauzdētās kafijas pupiņas, kas tālāk tiek samaltas vai realizētas veselas un gala rezultātā tiek nogādātas līdz patērētājiem. Polifenoli ir antioksidanti, kas aizsargā organismu no brīvo radikāļu veidošanās, kas sagrauj cilvēka imūnsistēmu. Viena no polifenolu izpētes metodēm ir augsti efektīvā šķidruma hromatogrāfija, kurā tiek konstatēta polifenolu klātbūtne. Lai noskaidrotu, kādus polifenolus satur dotie jēlkafijas paraugi, tiek veikts šis zinātniskais darbs, tātad darba mērķis ir analizēt polifenolu daudzumu 8 jēlkafijas paraugos. Lai sasniegtu šo mērķi, tiks īstenoti šādi uzdevumi: • iegūta informāciju par kafiju, polifenoliem un hromatogrāfiju; • izmantojot augsti efektīvo šķidruma hromatogrāfiju, noteikts polifenolu daudzums 8 jēlkafijas paraugos.
Pielikuma nav.
