-
Olu ēdieni
Nr. | Название главы | Стр. |
Ievads | 3 | |
Olu uzturvērtība | 4 | |
Olu prečziniskais raksturojums | 5 | |
Olu ēdienu iedalījums pēc gatavošanas | 9 | |
Siltapstrāde/ gatavošana | 11 | |
Ēdienu gatavošanas tehnoloģija | 13 | |
Olu ēdienu pasniegšanas raksturojums | 18 | |
Kopsavilkums | 20 | |
Izmantotās literatūras saraksts | 21 |
Kopsavilkums
Olas ir ļoti vērtīgs uztura produkts. Tās satur gandrīz vai visas cilvēkam nepieciešamās uzturvielas, kas labi asimilējas organismā. Olas dzeltenums satur daudz holesterīna, tādēļ to neiesaka lietot uzturā aknu slimniekiem un veciem cilvēkiem.
No olām var pagatavo dažādus ēdienus, kas var būt ar termiskās vai bez termiskās apstrādes. Olu ēdieni var būt vārīti, cepti, sacepti un tvaicēti.
Ja ir zināma olu izcelsme, tad olas uzturā var lietot svaigas.
Ūdensputnu olas, kā arī vistu olas var saturēt salmunellu, tāpēc ūdensputnu olas izmanto tikai pēc termiskās apstrādes, lai izvairītos no saslimstības, jo pēc termiskās apstrādes salmunella iet bojā.
Olas tirdzniecības vietās ir pieejams dažādos iepakojuma veidos, pēc lieluma, pēc veida. Katrs pircējs var izvēlēties sev piemērotāko iepakojuma veidu, jo mūsdienās olu klāsts ir pieejams ļoti liels.
Olu ēdieni var būt ļoti dažādi gan cepti, gan tvaikoti, gan vārīti, kā arī sacepti.
Olām nav siltapstrādes zudumu.
Olu ēdienus nevar uzglabāt, tie jāizlieto uzreiz pēc sagatavošanas, bet aukstos olu ēdienus var uzglabāt no 0-60C temperatūrā.
…
Olas ir produkts ar augstu uzturvērtību, jo satur gandrīz visas cilvēka organismam nepieciešamās uzturvielas. Olas ir viens no pilnvērtīgākajiem pārtikas produktiem – dabisks, ar augstu uzturvērtību, dabas dotā iesaiņojumā, brīvs no konservantiem. Olām ir teicamas garšas īpašības, augsta enerģētiskā vērtība un laba izmantošanās organismā. Atkarībā no putnu sugas izšķir vistu, pīļu, zosu un tītaru olas. Uzturam galvenokārt lieto vistu olas, kaut gan visu putnu olu sastāvs ir aptuveni vienāds. Tagad uzturā tiek lietotas arī nedaudz paipalu olas.