-
Tauki
Nr. | Название главы | Стр. |
Tauku raksturojums | 2 | |
Dzīvnieku tauki un augu eļļas | 2 | |
Rieksti | 3 | |
Augu eļļas | 5 | |
Tauku maiņa | 7 | |
Tauki dzīvniekos | 8 | |
Holesterīns | 9 | |
Taukos šķīstošie vitamīni | 11 | |
Pārmērīga ēšana | 12 | |
Taukšūnas cilvēka organismā | 14 | |
Ideāla ķermeņa svara tabula | 15 | |
Cik kaloriju satur 100g produkta? | 16 | |
Ieteicamie un nelabvēlīgie produkti, lai samazinātu holesterīna līmeni | 18 | |
Izmantotā literatūra | 20 |
Tauki ir viens no galvenajiem uzturlīdzekļiem, visvairāk koncentrētais organisma enerģijas avots, to enerģētiskā vērtība vairāk nekā divas reizes pārsniedz olbaltumvielu un ogļhidrātu enerģētisko vērtību: sašķeļoties 1g tauku organismā atbrīvojas apmēram 39kj jeb 9,3 Kcal (1g olbaltumvielu vai ogļhidrātu dod 17,2kj).
Par galveno enerģijas avotu tauki kļūst bada laikā, cukura diabēta un vairogdziedzera hiperfunkcijas gadījumā.
Tauku masa ir caurmērā 16% no ķermeņa masas. Organisms taukus sintizē arī no ogļhidrātu (aknās apmēram 30% glikozes pārvēršas taukos) un olbaltumvielu maiņas produktiem.
Tautā taukvielas mēdz šķirot “labajās” un “sliktajās”. Taču visi tauki ir “labi”, tikai vienus sintizē organisms pats, un tos mūsu mazkustīgajā laikmetā nav vajadzības vēl papildus uzņemt ar pārtiku, savukārt tie organismam nepieciešamie tauki, kurus cilvēka organisms nespēj pats sintizēt, regulāri ir jāuzņem ar uzturu.…
Tauku raksturojums. Dzīvnieku tauki un augu eļļas. Rieksti. Augu eļļas. Tauku maiņa. Tauki dzīvniekos. Holesterīns. Ideāla ķermeņa svara tabula. Cik kaloriju satur 100g produkta? Ieteicamie un nelabvēlīgie produkti, lai samazinātu holesterīna līmeni.
