Автор:
Оценка:
Опубликованно: 26.01.2021.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
  • Конспект 'Aromātiskie ogļūdeņraži, to daudzveidība', 1.
  • Конспект 'Aromātiskie ogļūdeņraži, to daudzveidība', 2.
  • Конспект 'Aromātiskie ogļūdeņraži, to daudzveidība', 3.
  • Конспект 'Aromātiskie ogļūdeņraži, to daudzveidība', 4.
Фрагмент работы

Kāpēc šos produktus nevajadzētu lietot ikdienā?
Pārtikā policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži, tai skaitā benzpirēns, nonāk kūpinot, karsējot, grilējot un termiski apstrādājot pārtikas produktus, vairākkārt izmantojot jau sildītu eļļu, kā arī vides piesārņojuma rezultātā. Kūpinātās zivīs, kaut arī niecīgā daudzumā, vienmēr ir aromātiskie ogļūdeņraži. Novelkot zivīm ādu, lielākā daļa benzpirēna tiek atdalīta. Tomēr neliela policiklisko aromātisko ogļūdeņraža koncentrācija pārtikas produktos obligāti nepadara tos kancerogēnus, jo gremošanas traktam ir pašaizsardzības sistēma.

Kāpēc šos produktus nevajadzētu ēst daudz?
Saslimstību un mirstību ar sirds un asinsvadu slimībām veicina pārāk liels sāls patēriņš uzturā. Lielu daļu mūsu uztura veido gatavie pārtikas produkti ar tā saucamo slēpto sāli. Gaļas turēšana sāls šķidrumā pirms kūpināšanas ir šā produkta tehnoloģijas sastāvdaļa un rada tā saucamo slēpto sāli, kura daudzumu ražotāji nemēdz norādīt uz etiķetēm. Šie produkti arī satur veselībai apdraudošos kancerogēnus - benzopirēns, benzantracēns, benzofluorantēns un krizēns.

Коментарий автора
Atlants