-
Visbiežāk sastopamās mikroorganismu izraisītās slimības
Оцененный!
Nr. | Название главы | Стр. |
Ievads | 3 | |
Mikroorganismi | 4 | |
Baktērijas | 5 | |
Baktēriju izraisītas slimības | 7 | |
ČŪLAS SLIMĪBA | 7 | |
ŠIGELOZE (DIZENTĒRIJA) | 8 | |
SALMONELOZE | 9 | |
GARAIS KLEPUS | 10 | |
DIFTERIJA | 11 | |
Vīrusi | 12 | |
Slimības,kuras izraisa vīrusi | 13 | |
AKŪTS BRONHĪTS | 13 | |
GRIPA | 14 | |
VĒJBAKAS | 16 | |
MASALIŅAS | 17 | |
MASALAS | 19 | |
EPIDĒMISKAIS PAROTĪTS (CŪCIŅAS) | 20 | |
’Labās’’ baktērijas | 21 | |
Sēnīte | 22 | |
Sēnīšu slimības | 24 | |
KANDIDOZE | 24 | |
DAUDZKRĀSAINĀ ĒDE | 26 | |
Pētījums | 27 | |
Secinājumi | 31 | |
Izmantotā literatūra | 32 | |
Pielikums | 33 | |
Interesanti fakti par mikroorganismiem | 34 | |
MIKROORGANISMI MEDŪ | 35 | |
Anketas paraugs | 36 |
Mikroorganismi atrodas gandrīz jebkur uz zemes- visbiežāk :
augsnē (tiem ir svarīga loma mirušo dzīvnieku un augu sadalīšanā),
virszemes ūdeņos (mikroorganismi tur nonāk no augsnes un notekūdeņiem),
cilvēkos un dzīvniekos ( liels daudzums mikroorganismu atrodas cilvēka un dzīvnieku zarnu traktā, arī gļotādās, un uz cilvēku ādas).
Mikroorganismiem ir daudz dažādu paveidu, un tos var klasificēt dažādi. Piemēram:
derīgie (nepatogēnie)
pārtikai kaitīgie (nepatogēnie, gan patogēnie)
slimību izraisošie (patogēnie)
Derīgie mikroorganismi- tos izmanto skābpiena produktu, alus, skābētu kāpostu u.c. produktu ražošanā.
Pārtikai kaitīgie mikroorganismi- pazemina pārtikas uzglabāšanas kvalitāti (saskābuši gaļas izstrādājumi, gluma gaļa, pelējums uz maizes, ievārījuma).
Patogēnie mikroorganismi- izraisa dažādas cilvēku, dzīvnieku slimības.
Toksīni- mikroorganismu veidoti toksiski vielmaiņas produkti, izraisa gremošanas traucējumus, arī kaitējumu nierēm un aknām. …
Darbā ir apraksts pa mikroorganismiem, to iedalījums, mikroorganismu izraisītās slimības, to sekas.
