Автор:
Оценка:
Опубликованно: 31.05.2013.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
  • Презентация 'Olbaltumvielu īpašības', 1.
  • Презентация 'Olbaltumvielu īpašības', 2.
  • Презентация 'Olbaltumvielu īpašības', 3.
  • Презентация 'Olbaltumvielu īpašības', 4.
  • Презентация 'Olbaltumvielu īpašības', 5.
  • Презентация 'Olbaltumvielu īpašības', 6.
  • Презентация 'Olbaltumvielu īpašības', 7.
  • Презентация 'Olbaltumvielu īpašības', 8.
  • Презентация 'Olbaltumvielu īpašības', 9.
  • Презентация 'Olbaltumvielu īpašības', 10.
  • Презентация 'Olbaltumvielu īpašības', 11.
  • Презентация 'Olbaltumvielu īpašības', 12.
  • Презентация 'Olbaltumvielu īpašības', 13.
Фрагмент работы

Olbaltumvielu hidrolīze
Olbaltumvielas +H2O Peptīdi Aminoskābes
(hidrolīzi raksturojošā shēma)

Hidrolīze – olbaltumvielu sašķelšanās pa aminoskābēm. Tas notiek tur, kur ir aminoskābju vienojošā peptīdsaite.
Hidrolīzes reakcijas norisinās arī ap olbaltumvielu molekulām, kuras vispirms sadalās peptīdos, tad veido aminoskābju maisījumu.

Olbaltumvielu molekulu sānvirknes satur dažādas funkcionālās grupas ( -COOH, -NH2, -OH, -SH), tāpēc olbaltumvielas ir stipri reaģētspējīgas vielas.
Tās spēj reaģēt ar skābēm, sārmiem, ogļhidrātiem, taukiem, vitamīniem un citām vielām. Tātd olbaltumvielas hidrolizējas sārmu un skābu klātnūnē Pašā olbaltumvielas globulā šīs reakcijas nerada lielas izmaiņas.

Hidrolīzes praktiskā nozīme
Gremošanas procesā olbaltumvielas hidrolizējas par aminoskābēm.
No šīm aminskābēm katrs organisms sintezē tam raksturīgākās olbaltumvielas.
Nevajadzīgās aminskābes tiek noārdītas un patērētas enerģījas ražošanai.
Hidrolīzes procesi notiek mūsu gremošanas traktā, pārstrādājot organismam ar uzturu uzņemtās olbaltumvielas.

Atlants