Автор:
Оценка:
Опубликованно: 14.08.2013.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 30 единиц
Ссылки: Не использованы
Рассмотреный период: 2011–2015 гг.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 1.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 2.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 3.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 4.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 5.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 6.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 7.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 8.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 9.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 10.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 11.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 12.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 13.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 14.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 15.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 16.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 17.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 18.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 19.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 20.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 21.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 22.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 23.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 24.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 25.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 26.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 27.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 28.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 29.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 30.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 31.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 32.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 33.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 34.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 35.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 36.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 37.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 38.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 39.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 40.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 41.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 42.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 43.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 44.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 45.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 46.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 47.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 48.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 49.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 50.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 51.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 52.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 53.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 54.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 55.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 56.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 57.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 58.
  • Дипломная 'Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē', 59.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Apzīmējumu saraksts    5
  Ievads    6
1.  F.Naitingeilas vides piemērošanās māszinību teorijas analīze    8
2.  Salmoneloze    10
2.1.  Epidemioloģiskais raksturojums    10
2.2.  Inficēšanās    11
2.3.  Klīniskā aina    12
2.4.  Ārstēšana    13
3.  Profilakse    14
3.1.  Pasākumi, kas vērsti pret epidēmiskā procesa pirmo posmu    14
3.2.  Pasākumi, kurus izmanto epidēmiskā procesa otrajā posmā    16
3.2.1.  Dezinfekcija, dezinsekcija, deratizācija    16
3.3.  Pasākumi, kas jāveic epidēmiskā procesa trešajā posmā    17
4.  Izglītojošais darbs    18
4.1.  Potenciāli bīstamie pārtikas produkti    18
4.2.  Drošas pārtikas ieteikumi    19
5.  Pētnieciskā daļa    24
5.1.  Pētījuma metodoloģija    24
5.2.  Rezultāti un analīze    25
  Secinājumi un ieteikumi    33
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    35
  Pielikumi    37
Фрагмент работы

SECINĀJUMI UN IETEIKUMI
Izvirzītais pētniecības darba mērķis - noskaidrot sabiedrības pieredzi salmonelozes profilaksē ir sasniegts. Uzstādītie uzdevumi ir izpildīti: veikta literatūras analīze par salmonelozi, tās profilaksi un F. Naitingeilas māszinību teoriju, izstrādāta anketa un veikta aptauja, apkopoti un analizēti aptaujas rezultāti, kā arī izdarīti secinājumi. Apkopojot pētījuma rezultātus izvirzītā hipotēze - sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē būtu labāka, ja tiktu ievēroti potenciāli bīstamo pārtikas produktu izmantošanas ieteikumi, tika apstiprināta.
Apstiprinājums tika veikts pamatojoties uz sekojošiem punktiem:
1. Lielākā daļa aptaujāto respondentu nepievērš uzmanību vai atzīmē kā mazsvarīgu nevārīta vai nepasterizēta piena lietošanu uzturā. Puse no aptaujātajiem respondentiem nepievērš uzmanību vai atzīmē kā mazsvarīgu olu cepšanas laiku. Gandrīz trešā daļa aptaujāto nepievērš uzmanību un atzīmē kā mazsvarīgu olu vārīšanas laiku, bet lai salmonellas ietu bojā un neizraisītu saslimšanu ar salmonelozi ir nepieciešama atbilstoša termiskā apstrāde.
2. Vairāk nekā trešā daļa no aptaujātajiem respondentiem mēdz iegādāties ātri bojājošos pārtikas produktus vietās, kur tie nav tikuši uzglabāti ledusskapī vai aukstuma vitrīnā, līdz ar to riskējot saslimt ar salmonelozi, jo pēc literatūras avotu datiem – temperatūrā, kas ir augstāka par +5 °C un zemāka par +60°C notiek aktīva baktēriju vairošanās. Nevienu produktu nevar uzskatīt par pilnīgi tīru no baktērijām. Baktēriju skaits šādā temperatūrā var dubultoties vidēji 20 minūtēs, 4 stundās baktērijas var savairoties līdz pat 4096 baktērijām, lai saslimtu ar salmonelozi, minimālajam baktēriju skaitam pārtikas 1 gramā jābūt tikai 10 -15 šūnām.
3. Gatavo un jēlo produktu griešanai tikai 17.4% no aptaujātajiem respondentiem vienmēr izmanto atsevišķus nažus un dēlīšus, tāpat lielākā daļa aptaujāto ne vienmēr virtuvē gatavos un jēlos produktus glabā un gatavo atsevišķi. Jēlprodukti un to šķidrumi var saturēt salmonellas baktērijas, kas produktu sagatavošanas un uzglābšanas laikā var tikt pārnestas uz citiem produktiem, tādējādi veicinot saslimšanu ar salmonelozi.
4. Jautājumā par roku mazgāšanu, aptaujātie respondenti pārliecinoši apstiprināja tās nozīmīgumu (skat. 5.2.8.att.) no šiem rezultātiem var secināt, ka visbiežāk personīgās higiēnas neievērošana nav par iemeslu saslimšanai ar salmonelozi.

Pētījuma rezultātā, ņemot vērā zinātnisko literatūru, apkopotos datus to analīzi un rezultātus, tiek izvirzīti sekojošie priekšlikumi jeb ieteikumi, lai uzlabotu sabiedrības pieredzi salmonelozes profilaksē:
1. Iedrošināt sabiedrību meklēt mediķu palīdzību gadījumos, kad caureja, vemšana vai slikta dūša ir vieglākā formā, jo līdz šim to vienmēr dara tikai 8.1% aptaujāto respondentu.

Коментарий автора
Atlants