Автор:
Оценка:
Опубликованно: 13.11.2008.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
  • Реферат 'Ekoloģiskā un bioloģiskā pārtika', 1.
  • Реферат 'Ekoloģiskā un bioloģiskā pārtika', 2.
  • Реферат 'Ekoloģiskā un bioloģiskā pārtika', 3.
  • Реферат 'Ekoloģiskā un bioloģiskā pārtika', 4.
  • Реферат 'Ekoloģiskā un bioloģiskā pārtika', 5.
  • Реферат 'Ekoloģiskā un bioloģiskā pārtika', 6.
  • Реферат 'Ekoloģiskā un bioloģiskā pārtika', 7.
  • Реферат 'Ekoloģiskā un bioloģiskā pārtika', 8.
Фрагмент работы

Ievads
Mūsdienās tēma par ekoloģiskajiem un bioloģiskajiem produktiem arvien aktualizējas, jo pašreiz veikalā atrodamo produktu izcelsme bieži vien ir nezināma, pircējs nezin, kā ticis ražots vai audzēts produkts, kādas vielas tika pielietotas procesā un vai tas nav kaitīgi cilvēka veselībai. Risks cilvēka veselībai rodas tanī brīdī, kad ražotājs, vēlēdamies paaugstināt ražošanas apjomu un stimulēt peļņas pieaugumu, produkta ražošanu mākslīgi paātrina vai, piemēram, ar ķīmiskām vielām palīdz produktu saglabāt ilgāk svaigu. Tas novērojams lauksaimniecības darbībā, kad dažādu dārzeņu augšanu stimulē ar speciāliem preparātiem, sāk parādīties arī ģenētiskā modifikācija. Tas pats attiecas arī uz mājlopu audzēšanu, kad, piemēram, kaušanai vista ir derīga jau uz pusi īsākā laika periodā – ražotājs iztērē mazāk laika, ražojot vairāk. Arī visi augļi, kas tiek importēti no Eiropas Savienības valstīm, Āfrikas, ASV un citām Latvijai tālām valstīm, satur lielu ķimikāliju daudzumu, kas tiek pielietots, lai veicinātu augļa nogatavošanos ceļā vai saglabātu tā svaigumu. Tieši tāpēc ir stingri ieteicams pirms importēto augļu un dārzeņu lietošanas uzturā, tos kārtīgi mazgāt tekošā ūdenī.
Cilvēki, kuriem parādās problēmas ar veselību, precīzāk, gremošanas trakta problēmas, liekais svars u.tml., arvien nopietnāk sāk interesēties par ekoloģiski tīriem produktiem un to lietošanu uzturā. Tieši Latvijā šī tēma ir populāra, jo ēdot ekoloģiskus un bioloģiskus produktus, mēs neapzināti atbalstam vietējos latviešu zemniekus, kuri jau paaudzēs ražo tīru partiku, nelietojot nekādas palīgvielas, vienkārši par tādām nezinot. Ekoloģiski tīru pārtiku, es, piemēram, dabūnu ēst laukos, kur mūsu vecmātes un vectēvi jau no agras bērnības kartupeļus, bietes, kāpostus, burkānus un daudzus citus uzturā nepieciešamus dārzeņus paši audzē papildus nelietojot neko lieku. Tur pat netiek lietos pirkts mēslojums, viss tiek iegūts dabīgi – no mājlopiem un komposta kaudzēm, kur savukārt netiek mests nekas nedabīgs vai ievests. Sanāk tāds kā noslēgtais veselīgais loks.

Коментарий автора
Atlants