-
Biotehnoloģiju izmantošana
2011–2015 гг.
4. citronskābes un citu pārtikas piedevu ražošana
citronskābi iegūst bioloģiskā ceļā, ar mikrobu palīdzību pārraudzējot cukuru saturošus šķīdumus;
Citronskābi plaši izmanto (konditorejas izstrādājumos, bezalkoholiskos dzērienos, vīnu dzidrināšanai; kosmētisko preparātu ražošanā; gaismas jūtīgās emulsijās u.c.);
Pārtikas piedevas pievieno pārtikas produktam ar nolūku ietekmēt tā īpašības;
Tās var uzlabot pārtikas produktu krāsu, konsistenci, garšu un novērst pārtikas produkta bojāšanos.
Secinājumi
Biotehnoloģijas pirmsākumi ir saistīti ar vīna, siera, alus ražošanu;
MODERNĀS IEKĀRTAS ļauj paaugstināt pārtikas produktu kvalitāti, nodrošināt pastāvīgu izmantojamo izejvielu un gatavās preces uzskaiti un precīzu sanitāro un higiēnas prasību ievērošanu transportējot un uzglabājot pārtiku, kā arī samazināt darbaspēka resursus ražošanas procesā;
Pārtikas rūpniecība ir otra lielākā apstrādes rūpniecības apakšnozare;
Pārtikas rūpniecībā baktērijas un raugus izmanto 4 galvenajos veidos.
…
Nozare, kas nodarbojas ar cilvēkam vajadzīgu produktu, šūnu, audu un organismu iegūšanu; radusi pielietojumu dažādu nozaru vajadzībām, piemēram, pārtikas rūpniecībā. Vīnu tradicionāli iegūst no vīnogām. No 100 kg ogām var izspiest 70-80 l sulas. Cukuru saturošo sulu 15 ºC temperatūrā raudzē 5-6 dienas, līdz rūgšanas process apstājas. Lai apstādinātu rūgšanu, mēdz ievadīt sēra(IV) oksīdu, kas mikroorganismiem ir stipra inde. Šādi iegūst saldos un pussaldos vīnus. To filtrē, pasterizē un pilda pudelēs. Lai iegūtu sarkanvīnu, raudzēšanu veic pirms ogu miziņu nodalīšanas, tādējādi krāsvielas iešķīst vīnā. Vīnu „buķeti” veido daudzi esteri, aldehīdi un ketoni.
