-
Kalcija noteikšana jogurtā
Rezultāti un to izvērtējums:
Pēc eksperimentāliem datiem kalcija (II) jonu masa dzeramajā jogurtā Vilvi drinking ar persiku un aprikožu garšu ir (118,33±0,98) mg uz 100 g produkta. Pēc literatūras datiem kalcija saturs dažāda veida jogurtiem svārstās no 80 līdz 310 mg uz 100 g produkta un ir atkarīgs gan no pārējām sastāvdaļām, gan no paša ražotāja. [3] Kalcija saturs līdzīgos jogurtos tika apkopots 3. tabulā. [4] Analizējamā jogurta parauga kalcija masa iekļaujās teorētisko vērtību intervālā. Drošības intervāls sastāda 0,83% no iegūtas vērtības, kas norāda uz mazo rezultātu izkliedi. Viens no kļūdas avotiem ir stehiometriskā punkta noteikšana analizējamā parauga titrēšanas laikā. Krāsa mainījās no rozas uz violeti-rozo un tad uz violeto krāsi, ko bija grūti atšķirt.
…
7.laboratorijas darbs Kalcija noteikšana jogurtā Analizējamā parauga raksturojums: Dzeramais jogurts Vilvi drinking ar persiku un aprikožu garšu. Neto daudzums – 330 g. Sastāvdaļas: pasterizēts vājpiens, cukurs, saldais krējums, persiku un aprikožu piedeva 1,5% (cukurs, ūdens, persiki 6%, aprikozes 6%, modificētā kukurūzas ciete, aromatizētāji, krāsa: karotīni, skābuma regulētājs: citronskābe), modificētā kukurūzas ciete, želatīns, biezinātājs: pektīni, jogurta baktēriju kultūras. 100 g produkta uzturvērtība: enerģētiskā vērtība – 328 kJ / 78 kcal; tauki 2,0 g, tostarp piesātinātās taukskābes – 1,3 g; ogļhidrāti – 12,0 g, tostarp cukuri – 9,6 g; olbaltumvielas – 3,0 g; sāls – 0,08 g. Proteīna avots. Ražotājs: AB “Kelmes pienine”, Kelme, Lietuva. Derīgs līdz 11.10.2017. Teorētiskais pamatojums: Kalciju piena produktos var noteikt ar dažādām metodēm. Viena no vispopulārākajām ir kompleksonometriskā titrēšana ar kompleksonu III. Tā pamatojas uz kompleksa veidošanās starp analītu un titrantu. No dažādiem EDTA veidiem, tikai EDTA4- anjons (pilnīgi deprotonēts EDTA anjons) veido 1:1 kompleksu ar metāla joniem. Paaugstinātā pH (>10) veidojās EDTA4- anjoni (1. vienādojums):