-
Taukvielu lietošanas uzturā raksturojums
Nr. | Название главы | Стр. |
Anotācija | 3 | |
Annotation | 4 | |
Ievads | 5 | |
Darba mērķis un uzdevumi | 8 | |
1. | LITERATŪRAS APRAKSTS | 9 |
1.1. | Tauku raksturojums un nozīme uzturā | 9 |
1.2.3. | Taukvielu patēriņš uzturā un izglītības līmenis | 15 |
2. | METODIKAS APRAKSTS | 16 |
2.1. | Pētījuma dizains | 16 |
2.2. | Kopas atlases principi | 17 |
2.3. | Datu ieguves tehnika | 17 |
2.4. | Datu statistiskās analīzes metodes | 17 |
3. | REZULTĀTI | 18 |
3.1. | Respondentu raksturojums | 18 |
3.2. | Taukvielu lietošanas raksturojums Latvijas iedzīvotāju vidū pēc 2006.gada pētījuma datiem | 18 |
3.3. | Taukvielu lietošanas uzturā ietekmējošie faktori | 19 |
3.3.1. | Demogrāfiskie faktori, kuri ietekmē taukvielu lietošanu | 19 |
3.3.1.1. | Taukvielu lietošana saistībā ar dzimumu | 19 |
3.1.1.2. | Rezultāti taukvielu lietošanai saistībā ar dzīvesvietu | 22 |
3.3.2. | Sociālekonomiskie faktori, kuri ietekmē taukvielu lietošanu | 25 |
3.3.2.1. | Taukvielu lietošanai saistībā ar ienākumiem | 25 |
3.3.2.2. | Taukvielu lietošanai saistībā ar izglītības līmeni | 29 |
4. | DISKUSIJA | 34 |
5. | SECINĀJUMI | 37 |
6. | IZMANTOTĀ LITERATŪRA | 38 |
PIELIKUMI | 42 |
Izmantojot bakalaura darba pētnieciskās daļas veikšanai 2006. gada „Latvijas iedzīvotāju veselību ietekmējošā paradumu pētījuma” datus, apstiprinājās izvirzītās hipotēzes, ka taukvielu lietošanas izvēle uzturā ir saistīta ar respondenta dzimumu, izglītības līmeni, ienākumiem mēnesī uz vienu ģimenes locekli un dzīvesvietu.
Pētījuma rezultāti liecina, ka ir būtiski, lai ikviens Latvijas iedzīvotājs tiktu informēts par jautājumiem, kas ir saistīti ar taukvielu lietošanu savā uzturā, kā arī par veselīga uztura pamatprincipiem, lai nākotnē pilnveidotu veselīgākus taukvielu lietošanas ieradumus.
Vispārējās izglītības programmās būtu nepieciešams plašāk izskaidrot jautājumus par sastopamajām taukvielām ikdienas uzturā, to uzturvērtību, tādējādi liekot pamatu veselīgiem ēšanas paradumiem.
Pētījumā iegūtie rezultāti ir izmantojami veselīga uztura veicināšanas un izglītības programmās.
5. SECINĀJUMI
1. Vīrieši (1,8%) vairāk nekā sievietes (1,5%) cepšanai izmanto dzīvnieku taukus.
2. Aptuveni 1/3 (~ 31,3%) aptaujāto sviestmaižu pagatavošanai izmanto margarīnu ar zemu tauku saturu (40 – 60%), taču ir palielinājies respondentu skaits (2004.gadā – 10,2%, 2006.gadā – 14,3%), kuri sviestmaižu gatavošanai vispār neizmanto taukvielas.
3. Sievietēm raksturīgāk neizmantot nekādas taukvielas mājas ēdiena (1%) un sviestmaižu gatavošanā (16,7%), nekā vīriešiem - mājas ēdiena gatavošanā - 0,7% un sviestmaižu gatavošanā 11,1%.
4. Procentuāli vairāk savā uzturā sievietes ir samazinājušas tauku daudzumu (39,5%) un veidu (12,2%), turpretī tikai 18,7% vīriešu ir samazinājuši tauku daudzumu un 9,1% mainījis to veidu.
5. Ēdiena gatavošanā taukvielas neizmanto procentuāli vairāk pilsētnieki (3,6%) nekā laucinieki (0,2%).
6. Pilsētnieki ir vairāk samazinājuši taukvielu daudzumu uzturā (96,9%) nekā laucinieki (27,6%) un mainījuši taukvielu veidu 34,3% - pilsētnieki un 9,5% - laucinieki.
7. Hipotēze par taukvielu lietošanas izvēli saistībā ar dzimumu un dzīvesvietu ir guvusi apstiprinājumu.
8. Respondentiem ar lielākiem ienākumiem uz vienu ģimenes locekli un augstāku izglītības līmeni, ir vērojama tendence samazināt uzturā tauku daudzumu vai vispār neizmantot taukvielas savā ikdienas ēdiena gatavošanā, tādējādi tika apstiprināta hipotēze, ka taukvielu izvēle ir saistīta ar respondentu sociālekonomisko stāvokli.
…
Valoda: Latviešu valoda Darba tēma: Taukvielu lietošanas uzturā raksturojums Darba mērķis: Noskaidrot taukvielu lietošanas uzturā paradumus saistībā ar dzimumu, izglītības līmeni, ienākumiem mēnesī uz vienu ģimenes locekli un dzīvesvietu. Metodes un rezultāti: Darba izstrādē tika izmantoti dati no 2006. gada „Latvijas iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu pētījuma”. Tika noteikta sakarība starp taukvielu lietošanas paradumiem, respondentu dzimumu, izglītības līmeni, ienākumu līmeni mēnesī uz vienu ģimenes locekli un dzīvesvietu. Kā indikatori uztura ieradumu izmaiņām tika izmantotas apstiprinošas atbildes uz anketā iekļautiem jautājumiem. Datu statistiskajai apstrādei tika pielietota datorprogrammas SPSS 12.0 for Windows aprakstošās statistikas metodes, tika veikta analīze balstoties uz demogrāfiskajiem un sociālekonomiskajiem faktoriem, kā arī tika noskaidrota saistība starp izmaiņām ēšanas ieradumos un attieksmi pret uzturu un risku veselībai. Nozīmīgākie secinājumi: Taukvielu lietošanas paradumiem ir tendence uzlaboties, biežāk tiek lietotas augu eļļas un margarīns ar zemu tauku saturu, kā arī samērā daudz respondentu norāda, ka vispār nelieto uzturā taukvielas.
