-
Skolēnu ēšanas paradumi
Nr. | Название главы | Стр. |
Ievads | 5 | |
1. | Literatūras analīze | 6 |
1.1. | Veselīgs uzturs, tā nozīme bērniem un jauniešiem | 6 |
1.2. | Veselīga uztura pamatprincipi | 7 |
1.2.1. | Nepieciešamās uzturvielas | 7 |
1.2.2. | Veselīga uztura pamatnoteikumi | 9 |
1.2.3. | Veselīga uztura neievērošanas sekas | 10 |
1.3. | Jauniešu ēšanas tendences | 10 |
1.4. | Kopsavilkums | 11 |
2. | Eksperimentālā daļa | 12 |
2.1. | Problēmas apraksts | 12 |
2.2. | Pētījuma metode | 12 |
3. | Rezultāti, to analīze | 13 |
3.1. | Skolēnu īpatsvars, kuri ēd siltās pusdienas skolā, iemesli to neēšanai | 13 |
3.2. | Populārākie ēdieni siltajās pusdienās vai pusdienu aizstājēji | 15 |
3.3. | Papildus skolēnu pirktie produkti un dzērieni skolas kafejnīcā | 17 |
Secinājumi | 18 | |
Priekšlikumi | 19 | |
Izmantotās literatūras saraksts | 20 | |
Pielikumi | 21 |
Veselīgs un sabalansēts uzturs bērnībā un pusaudža gados ir ļoti būtisks, jo ieliek pamatus veselīgai dzīvei, un tas ir laiks, kad cilvēka organisms visstraujāk aug un attīstās, tāpēc bērna un pusaudža gados nepareizi izveidojušies ēšanas paradumi var atstāt nelabvēlīgas sekas uz visu turpmāko dzīvi.
Tā kā lielu dienas daļu bērni un jaunieši pavada skolā, tad katras skolas pienākums ir censties nodrošināt skolēniem siltas, veselīgas pusdienas un spēt izglītot par veselīga uztura nozīmi, tādēļ ir būtiski apzināties un izvērtēt situāciju skolās, lai spētu izteikt ierosinājumus un veikt uzlabojumus. Tādēļ darba mērķis ir noskaidrot, kādi ir ēšanas paradumi skolēnu vidū Ogres ģimnāzijā, tos izvērtēt un izveidot priekšlikumus situācijas uzlabošanai.
Darba uzdevumi:
1.Izpētīt skolēnu ēšanas paradumus Ogres ģimnāzijā.
2.Izstrādāt ieteikumus situācijas uzlabošanai.
Hipotēze: Skolēnu ēšanas paradumi Ogres ģimnāzijā veidojas neveselīgi.
Novitāte: Skolēnu ēšanas paradumu pētījums ir jauna un neizpētīta tēma, kura var sniegt ļoti daudzas un būtiskas atbildes par skolas ēdināšanas stilu, skolēnu ēšanas paradumiem.
Lai sasniegtu mērķi tika izmantota aptaujas metode, kurā piedalījās 85 Ogres ģimnāzijas skolēni, atbildot uz daļēji slēgta tipa jautājumiem, par saviem ēšanas paradumiem, lai iegūtu ziņas par skolēnu visbiežāk pirktajiem produktiem.
Veselība ir būtisks faktors katra cilvēka dzīvē, uzņemot pareizu uzturu un ievērojot ēšanas pamatnoteikumus ir iespējams izvairīties no daudzām slimībām, veselības problēmām, aizkavēt novecošanos un paildzināt mūža ilgumu. Uzturs ir viss, ko cilvēks ēd, lai augtu, attīstītos, varētu veikt savus darba pienākumus un būtu vesels1. Tāpēc ir būtiski, lai izveidotos pareizi ēšanas paradumi. Ēšanas paradumi, kuri izveidojas bērnībā un jaunībā, bieži paliek nemainīgi atlikušajā dzīvē, tāpēc jāpievērš uzmanība, lai mūsdienu bērni un jaunieši, kas aug salīdzinoši kaitīgā un nedabiskā vidē, spētu sevi pasargāt no piesārņojuma, ķīmiskām vielām, kuras lieto ēdiena piedevās, sadzīves precēs, ar veselīgu uzturu, kas palīdzētu izvadīt kaitīgās vielas un nostiprinātu veselību un aizsargspējas.…
Standartiem atbilstoši rakstīts un noformēts ZPD (ar anotāciju lat. val. un angļu val., pielikumiem, atsaucēm, rezultātu diagrammām, hipotēzi, mērķiem un uzdevumiem, utt.) par skolēnu ēšanas paradumiem. Darbs ieguvis 1.vietu novada domes izsludinātajā konkursā. Pielikumā darba prezentācija (18 noformēti slaidi).