-
Sviesta ražošanas tehnoloģijas un kontrole
Nr. | Название главы | Стр. |
Ievads | 3 | |
1. | Literatūras apskats | 4 |
1.1. | Sviesta ķīmiskais sastāvs | 4 |
1.2. | Sviesta izturība un glabāšanas paņēmieni | 5 |
1.2. | Sviesta ražošanas tehnoloģija | 8 |
1.2.1. | Tehnoloģisko operāciju secība sviesta ražošanai ar kulšanas metodi | 8 |
1.2.2. | Sviesta ražošana ar plūsmas metodi | 10 |
1.2.3. | Sviesta ražošana bez veltņu sviesta gatavotājos | 11 |
1.2.4. | Sviesta skalošana | 12 |
2. | Eksperimentālā daļa | 14 |
2.1. | Ūdens satura noteikšana sviestā | 14 |
2.2. | Pārtikas ūdens satura noteikšana sviestā | 16 |
2.3. | Sāls satura noteikšana sviestā | 17 |
2.4. | praktiskais darbs laboratorijā | 19 |
Nobeigums | 21 | |
Secinājumi | 21 |
Mūsdienās ir pieejams ļoti liels un dažāds piena tauku jeb sviesta klāsts. Daudzi cilvēki nereti no lielā klāsta - apjūk un nopērk nekvalitatīvu un neveselīgu sviestu. Ļoti svarīgi zināt sviesta ķīmisko sastāvu un atšķirību no piena, augu tauku pastas. Ja cilvēki zinātu, kādas ir sviesta sastāvdaļas un kāda ir nozīme bioloģisko procesu uzturēšanai, tad viņi noteikti uzturā lietotu daudz vairāk sviestu nekā līdz šim. Izstrādājot kursa darbu pārtikas ķīmijā, tika izvirzīts mērķis – apgūt galvenos sviesta ražošanas principus un sviesta analīzes metodes. Lai varētu veiksmīgi izstrādāt kursa darbu un sasniegt galveno mērķi, par sviesta ražošanas tehnoloģiju un kontroles procesiem virzīti, šādi uzdevumi:
1. uzzināt sviesta ķīmisko sastāvu;
2. veikt laboratorijas darbu ar sviestu;
3. izprast sviesta ražošanas tehnoloģiju;
4. uzzināt kontrolējamās vielas sviestā;
5. apskatīt sviesta ražošanas kombinātu;
6. iepazīties ar literatūru;
7. apzināt analīžu metodes un to atšķirības;
8. veikt secinājumus ar iegūtajiem rezultātiem;
9. uzrakstīt darbu par paveikto. …
galvenie sviesta razosanas panemieni, kontroles, ķīmiskais sastāvs, sāls noteikšana ar titrēšanu, ūdens satura noteikšana, tehnoloģiska shēma
