-
Optimālākā burkānu sējas laika noteikšana
Nr. | Название главы | Стр. |
IEVADS | 3 | |
1. | AGRONOMISKĀ IZMĒĢINĀJUMA PLĀNOŠANA | 4 |
1.1. | Tēmas līdzšinējās izpētes stāvoklis | 4 |
1.2. | Darba hipotēze | 6 |
1.3. | Izmēģinājuma shēma | 7 |
1.4. | Variantu sakārtošanas metode | 7 |
1.5. | Izmēģinājuma vietas raksturojums | 8 |
1.6. | Izmēģinājuma resursu: sēklas materiāla, agroķimikāliju, lopu, vajadzīgās tehnikas, darbaspēka un citu materiālu plānojums | 8 |
1.7. | Novērojumi, to īstenošanas metodika | 9 |
2. | IZMĒĢINĀJUMA REZULTĀTU APSTRĀDE UN ANALĪZE | 10 |
2.1. | Kvantitatīvo paraugkopu statistisko pamatrādītāju aprēķins un vērtējums | 10 |
2.2. | Izmēģinājuma ražu datu apstrāde un analīze | 11 |
2.3. | Izmēģinājuma novērojumu datu apstrāde un analīze | 12 |
2.4. | Izmēģinājuma ražu un novērojumu korelācijas un regresijas analīze | 13 |
SECINĀJUMI | 15 | |
LITERATŪRA | 16 | |
PIELIKUMI | 17 |
SECINĀJUMI
1. Burkānu ražu ir jāsēj pavasarī, visoptimālākais laiks ir – aprīlis, bet tas ir atkarīgs no meteoroloģiskajiem apstākļiem. Burkāni var būt ne tikai oranžā krāsā, bet arī violeti, dzelteni, balti, melni.
2. Pēc izvēlētajām pagaugkopām, ir iespējams secināt par visu ģenerālkopu. Palielinot mērījumu skaitu paraugkopā, var precīzāk noteikt datus par visu ģenerālkopu.
3. Atšķirība starp šķirnēm ‘Lāsma’ un ‘Rota’ ir nelielas. Vidējā zirņu raža atšķiras visvairāk. ‘Lāsma’ šķirnes zirņiem tā ir 9 t ha-1, bet ‘Rota’ šķirnes zirņiem –
7,5 t ha-1.
4. Sakarība starp zirņa auga garumu un sēklu skaitu pākstī pastāv. Ja zirņa auga garums palielinās, līdz ar to sēklu skaits pākstī samazinās.
…
Burkāni ir čemurziežu dzimtas augi, vieni no vecākajiem sakņaugiem pasaulē. Tos izmanto jau četrus tūkstošus gadu. Burkāni ir ne tikai sens kultūraugs, bet arī ļoti vērtīgi. Tie satur daudzus vitamīnus, ogļhidrātus un minerālvielas. Gada laikā cilvēkam vajadzētu patērēt ap 15 kg burkānu jeb 10% no visu dārzeņu normas. Burkāniem ir daudzas šķirnes un krāsa tiem variē no baltas līdz violetai. Visizplatītākā burkānu šķirne ir ‘Nantes’.
Pievienoti 3. - 6. pielikums.