-
Atskaite par tehnoloģisko praksi uzņēmumā
Nr. | Название главы | Стр. |
Par ‘’Alus namu" | 1 | |
Īss tehnoloģiskā procesa apraksts ‘’Alus namā" | 2 | |
Tehniskais apraksts | 3 | |
Alus izejvielas | 4 | |
Alus tipi un to novērtējums | 5 | |
Alus un veselība | 6 | |
Alus darītavas Latvijā | 7 | |
Alus darītavas ražotās alus šķirnes | 8 | |
Secinājumi | 9 |
Secinājumi
Jau prakses sākumā es uzzināju, ka alus darītavu sauc par „Alus namu”, nevis kā daudziem šķita – „Brālis”. Iepazinos arī ar galvenā tehnologa pienākumiem.
Patika, ka brīvi varēju staigāt pa alus darītavu, aplūkot alus ražošanu un iegūt sev nepieciešamo informāciju. Tagad daudz labāk esmu izpratis visu alus ražošanas tehnoloģisko procesu.
Vairāk uzzināju par alus veselību, vitamīnus, kas ietilpst iesala produkcijā un arī daudzas citas sastāvdaļas.
Izpētot Latvijas alus darītavu rašanās vēsturi un pašreizējo darbību, uzzināju daudz ko jaunu, noderīgu un interesantu savu zināšanu pilnveidošanai.
Alus darītavas īpašnieki, galvenais tehnologs un arī pārējie darbinieki bija ļoti atsaucīgi un pretimnākoši, un vienmēr izsmeļoši atbildēja uz mani interesējošiem jautājumiem. Vislielāko atbalstu sniedza alus darītavas galvenais tehnologs Uldis Ziemelis, gan ar informāciju, gan vienkārši ar padomu, kad bija nepieciešams.
Prakse man ļoti patika. Pateicoties „Alus nama” atsaucīgajiem darbiniekiem tā bija interesanta un izglītojoša. Prakses laikā apguvu aldara amatu un tapēc vasarā strādāju “Alus namā” par aldara palīgu.
…
ATSKAITE PAR TEHNOLOĢISKO PRAKSI UZŅĒMUMĀ SIA „Alus nams” Ievads Latviešu ikdiena jau no senseniem laikiem ir grūti iedomājama bez zemkopības, bet kur ir zemnieks, tur – alus. Mūsu tautiešiem, tiesa, pret šo lauksaimniecisko nolemtību – brūvēt alu – nekas nav bijis iebilstams, tieši otrādi. Brūvējums visā Baltijā bijis gards un iecienīts dzēriens, un sūrais aldaru darbs atmaksājies. Alus senajās kultūrās tika uzskatīts par veselīgu un svētīgu – kaut arī ne svētu – dzērienu. Pētījumi liecina, ka profesionālā līmenī alus tika gatavots jau trīs gadu tūkstošus pirms mūsu ēras. Tas bija ikdienas pārtikas produkts, un iesala gatavošana no graudiem bija tāda pati "kulinārija" kā maizes cepšana. Ar alu, līdzīgi kā ar citām pārtikas precēm, arī tirgojās – būt par aldari un alus tirgoni nebija nedz ar likumiem liegts, nedz sabiedriski peļams amats. Pat vēl vairāk: aldari ieguldījuši savu artavu pasaules kultūras attīstībā.
