-
Sieru ēdieni
Nr. | Название главы | Стр. |
Ievads | 3 | |
1. | Siera prečziniskais raksturojums | 4 |
1.1. | Siera vēsture | 4 |
1.2. | Siera iegūšana | 4 |
1.3. | Sieru iedalījums | 6 |
1.4. | Sieru uzglabāšana | 7 |
2. | Siera uzturvērtība | 8 |
3. | Siera ēdienu iedalījums | 9 |
4. | Siera pirmapstrāde | 10 |
5. | Siera ēdienu gatavošana – siltapstrāde | 11 |
6. | Siera ēdienu gatavošanas tehnoloģija | 12 |
6.1. | Grieķu salātu tehnoloģiskā karte | 12 |
6.2. | Kartupeļu – siera sacepuma tehnoloģiskā karte | 14 |
7. | Ēdienu pasniegšanas raksturojums | 16 |
Kopsavilkums | 18 | |
Izmantotās literatūras saraksts | 19 |
Kopsavilkums
1. Miljoniem cilvēku pasaulē kļuvuši par siera cienītājiem.
2. Sieram ir sava kulinārija un zinātne.
3. Pasaulē esot vairāk nekā 3000 siera šķirņu, taču precīzi to nevar pateikt. Latvijā ražo ap 1000 siera šķirnēm.
4. Lai varētu orientēties sieru lielajā klāstā, tos klasificē pēc dažādām pazīmēm. Pastāv vairāki kritēriji, pēc kuriem iedala sierus.
5. Siera ražošanas galvenie procesi – attīrīšana, pasterizācija, piena nogatavināšana, recināšana, graudu apstrāde un sūkalu atdalīšana, presēšana, sālīšana, apžāvēšana, nogatavināšana.
6. Nedrīkst uzglabāt sierus kopā ar produktiem, kam ir asa specifiska garša, smarža – zivīm, kūpinājumiem, sīpoliem, augļiem.
7. Siera izmantojamība organismā ir 98-99%, tas satur olbaltumvielas, taukus, ūdeni, kalcija un fosfora savienojumus, A, D, E, K, B1, B2 vitamīnus.
8. Siera ēdienu gatavošanā lielākoties izmanto, lai cepšanas procesā veidotos garoziņa, pildījumiem, saldajos ēdienos vai kā garšas bagātinātāju.
9. Nedrīkst kausētos siera ēdienus ilgstoši karsēt augstā temperatūra, tad siers kļūst sīksts.
10. Jebkuram ražošanas uzņēmumam, tostarp ēdināšanas uzņēmumam, ir jābūt normatīvi tehniskai dokumentācijai, kurā būtu noteikti ražošanas nosacījumi — izejvielu sastāvs, tehnoloģiskie procesi, to parametri.
…
Ēdināšanas uzņēmumi ir ļoti būtiska un neatņemama tūrisma nozares sastāvdaļa. Lai varētu sniegt kvalitatīvus pakalpojumus ēdināšanas uzņēmumiem ir svarīgi zināt cik plašs ir ēdienu klāsts un kā pareizi strādāt ar izejvielām. Šajā darbā tiks apskatīti sieru un sieru ēdienu dažādība, kā arī siera prečziniskais raksturojums, tā uzturvērtība, iedalījums, gatavošana, gatavošanas tehnoloģijas un sieru ēdienu pasniegšanas raksturojums. tika novērtēts - 9
Atsevišķas atsauces nekvalitatīvas.
