-
E vielas uzturā un to ietekme uz veselību
Nr. | Название главы | Стр. |
Ievads | 3 | |
1. | E vielu izmantošana pārtikas produktos | 4 |
2. | Pārtikas piedevu grupas | 7 |
2.1. | Krāsvielas | 7 |
2.2. | Konservanti | 8 |
2.3. | Antioksidanti | 10 |
2.4. | Emulgatori un stabilizētāji | 11 |
2.5. | Saldinātāji | 12 |
3. | E vielu negatīvās ietekmes riski un to novēršanas iespējas | 18 |
3.1. | Biežāk lietojamo pārtikas piedevu ietekmes uz veselību raksturojums | 18 |
3.2. | Pārtikas produktu drošuma uzraudzība un kontrole | 21 |
4. | Svarīgāko uzturproduktu sastāva analīze | 23 |
5. | Jauniešu zināšanas un attieksme pret E vielām | 29 |
Secinājumi | 33 | |
Izmantotā literatūra | 34 |
Krāsvielas izmanto pārtikas produkta krāsas mainīšanai vai atjaunošanai, tajā skaitā pārtikas dabiskās sastāvdaļas un izejvielas, kas atsevišķi netiek lietotas kā pārtika. Izšķir dabiskās (iegūtas, piemēram, no augiem un sēklām), dabiskajām identiskās(iegūtas ķīmiskā ceļā, bet identiskas vielas sastopamas dabā) un sintētiskās (iegūtas ķīmiskās sintēzes rezultātā, dabā nav sastopamas) krāsvielas.
Pārtikas krāsvielas tiek izmantotas gan komerciālā pārtikas rūpniecībā, gan gatavojot mājas apstākļos. Piemēram, karameles krāsviela tiek pievienota alum, viskijam, cepumiem un konditorejas izstrādājumiem, lai piešķirtu tiem tumši brūno krāsu.
E100 Kurkumīns - oranždzeltenā krāsa. Galvenokārt pievieno margarīnam, konditorejas izstrādājumiem no miltiem.
E 101 Riboflavīni - dzeltenā krāsa, vitamīns B2.
E 102 Tartrazīns - dzeltenā krāsa. Galvenokārt pievieno bezalkoholiskajiem dzērieniem.
E 104 Hinolīns – dzeltenā krāsa.
E 110 Saulrieta dzeltenais FCF - dzeltenā krāsa. Galvenokārt pievieno konditorejas izstrādājumiem, sausajām zupām un cepumiem.
E 120 Košenils, karmīnskābe - sarkanā krāsa.
E 122 Azorubīns, karmoizīns - sarkanā krāsa. Galvenokārt pievieno konditorejas izstrādājumiem un marcipānam.
E 123 Amarants - purpursārta sarkanā krāsa. Galvenokārt pievieno alkoholiskajiem dzērieniem.
E 124 Kumačs 4R - sarkanā krāsa. Galvenokārt pievieno desertu maisījumiem.
E 127 Eritrozīns, sarkanā krāsa. Galvenokārt pievieno konservētajiem ķiršiem un zemenēm, cepumiem.
E 128 Sarkanais 2 G. Galvenokārt pievieno desām.
E 129 Alūra sarkanais AC - sarkanā krāsa. Galvenokārt pievieno biskvītiem, sausajiem kūku maisījumiem, augļu aromātiskajiem pildījumiem.…
Darba mērķis noskaidrot, vai E vielas, kas tiek izmantotas kā pārtikas produktu piedeva, ir ražošanas objektīva nepieciešamība un, vai tās nav kaitīgas cilvēku veselībai. Darba uzdevumi: 1. iepazīties ar literatūru un citiem uzziņu materiāliem par E vielām; 2. noteikt pārtikas piedevu būtību un nozīmi; 3. izanalizēt dažādu pārtikas produktu sastāvus un to iespējamo ietekmi uz cilvēka veselību; 4. veikt anketēšanu par jauniešu zināšanām un attieksmi pret E vielām;
