-
Garšaugu apstrāde, zāļu tēju ražošana
Nr. | Название главы | Стр. |
Garšaugi | ||
Gagŗaugu īpašības | ||
Zāļu tēju ražošana | ||
Piparmētras | ||
Kumelītes | ||
Kliņgerītes | ||
Mārsili | ||
Zāļu tēju ražošana | ||
Zāļu tēju īpašības | ||
Zāļu audzēšana | ||
Žāvēšana un susināšana | ||
Griešana, kulšana | ||
Sajaukšana | ||
Produktu iepakošana | ||
Ražošanas iekārtas | ||
Zāļu tējas ražošana mājas apstākļos | ||
Ekonomika | ||
Zāļu tēu ražotnes Latvijā | ||
Secinājumi |
Produktu iepakošana
Šis process tiek veikta ar automātiskām iesaiņošanas mašīnām. Produkt tiek iepakots tējas maisiņos vai brīvajā tējas iepakojamā.
Ražošanas iekārtas
Žāvēšanas un susināšānas iekārtas cenu diapazons ir 20000-600000 eiro.
Griešanā un kulsānā tiek izmantotas dažādas dzirnavas vibrācijas sieti unb pneimatiskie separatori, kas izmaksā sākot ar 50000 eiro.
Produkta iepakošanai ir nepieciešama iepakošanas iekārta, maisiņi un etiķetes. To cenu diapazons ir 500000-1500000
Zāļu tēja ražošanas mājas apstākļos
Zāļu tēju var ražot arī mājas apstākļos neizmantojot speciālus aprīkojumus. Viss, kas nepieciešams pļava, kur aug kāds ārstnieciks augs vai arī pagalma dārzs kur audzēt tos un bēniņi to žāvēšanai. Priekšrocība ir, ka produkts būs ekoloģiski tīrs, bet trūkums ir ražojuma apjoms, kas nebūs diezgan liels.
Ekonomika
Pasaulē garšaugu ražošana vairāk ir farmācijas nolūkos. Gadā tiek iegūtas 0.5 tonnas produkcijas ar vairāk nekā 2000 sugu. Eiropas tirugus ir viens no svarīgākajiem šī produkta patērētājiem. Teritorija, ko aizņem augu adzēšanai ir aptuveni 70000 hektāru. Lielākie šīs produkcijas piegādātāji ir Francija, Polija un Spānija
…
Augi, kas satur aromātiskas un garšas ziņā asas vielas un ko pievieno ēdieniem to garšas uzlabošanai. Vieni no populārākajiem garšaugiem latvijā ir sīpols, ķiploki, dilles, pētersīļi. Zāļu tēja ir ārstniecības augu dzēriens. Tēja tiek gatavota no kaltētām vai svaigām augu lapām augļiem vai saknēm aplejot ar karstu ūdeni Augu un ārstniecisko augu masveida ražošanā sākotnēji tiek veikta augu mehanizācija un kultivācija, kas ir nozīmīgi posmi, lai sagatavotu ekoloģiski tīrus vērtīgus produktus. Svarīgi, lai šahjā posmā tiktiu saglabātas augu dabiskās īpašības tiktu saglabātas.