Автор:
Оценка:
Опубликованно: 31.01.2019.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 7 единиц
Ссылки: Не использованы
  • Реферат 'Pākšaugi', 1.
  • Реферат 'Pākšaugi', 2.
  • Реферат 'Pākšaugi', 3.
  • Реферат 'Pākšaugi', 4.
  • Реферат 'Pākšaugi', 5.
  • Реферат 'Pākšaugi', 6.
  • Реферат 'Pākšaugi', 7.
  • Реферат 'Pākšaugi', 8.
  • Реферат 'Pākšaugi', 9.
  • Реферат 'Pākšaugi', 10.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    1
  Vēsture    1
  Pākšaugu vispārējais raksturojums    2
  Zirņi    2
  Pupiņas    3
  Pupas    3
  Lēcas    4
  Pākšaugu uzturvērtība    5
  Ko derētu zināt par pākšaugiem    6
  Kas svarīgi, gatavojot pākšaugu ēdienus    6
  Receptes    7
  Nobeigums    8
  Saturs    9
  Izmantotā literatūra    10
Фрагмент работы

Nobeigums
Pākšaugi ir ļoti vērtīgi produkti, kas nodrošina cilvēkus ar augu valsts olbaltumvielām, taču tajos ir maz sēru saturošu aminoskābju. Ēdot pupas un zirņus ar dārzeņiem un graudaugiem (piemēram, kartupeļiem, kukurūzu, griķiem u.c.), kuros ir sēru saturošas aminoskābes, iegūst pilnvērtīgus olbaltumus. Tas ir svarīgi, jo olbaltumi ir būtiska dzīvo organismu sastāvdaļa. Pieaugušam cilvēkam jāuzņem 60 – 80 g olbaltumvielu dienā. Tomēr zirņos un pupās ir arī daudz ogļhidrātu. Tie dod enerģiju, bet, pārāk daudz uzņemti, spēj pārvērsties taukos un uzkrāties kā rezerve.
Vēdera uzpūšanos pēc pupu un zirņu ēšanas rada tajos nesagremojamie oligosaharīdi, kā arī rezistentā ciete pākšaugu mizā. Nesagremojamie ogļhidrāti jeb balastvielas ir ļoti vajadzīgas, jo tās izvada toksiskās vielas no organisma, mazina holesterīna līmeni asinīs un veicina gremošanas sistēmas darbību. Pākšaugi ir sātīgi, veselīgi un garšīgi, bet tie jāēd ar mēru, nesteidzoties un ēdienu kārtīgi sakošļājot, lai pēc maltītes nerastos diskomforts. Ja ir vēlme ēst tos vairumā, vajadzētu gatavot kopā ar dārzeņiem un graudaugiem, nevis pārliet ar treknu mērci. Uzturā jāsamazina citi olbaltumvielu produkti (gaļa, zivis, siers), lai neradītu pārlieku lielu slodzi organismam. Lai arī viens no tradicionālajiem latviešu ēdieniem ir zirņi ar speķi, neiesaka ar to aizrauties, jo tas organismam ir smags ēdiens. Savukārt, lai palīdzētu ķermenim pārstrādāt uzņemtās olbaltumvielas, pākšaugus ir ieteicams ēst kopā ar pienskābi saturošiem produktiem, piemēram, kefīru,” iesaka veselīgā uztura speciāliste Inga Pūce.

Коментарий автора
Atlants