-
Ksilitols
Ksilītam ir vairāki ieguvumi veselībai:
Ksilītam ir zems glikēmijas indekss. Tas nozīmē, ka tā lietošana neizraisa glikozes vai insulīna līmeņa paaugstināšanos organismā. Šī iemesla dēļ ksilīts ir labs cukura aizstājējs diabēta slimniekiem. Sakarā ar zemo glikēmijas indeksu, ksilīts ir arī svara zudumu veicinošs cukura aizstājējs.
Daži pētījumi liecina, ka tas var uzlabot zobu veselību, novērst ausu infekcijas un tam piemīt antioksidanta īpašības.
2014. gada pētījumā tika pētīta ksilīta ietekme uz Porphyromonas gingivalis, tā ir baktērija, kas atbildīga par gingivītu vai smaganu slimībām. Ja to neārstē, P. gingivalis var pārvietoties asinsritē un izraisīt sistēmisku iekaisumu. Pētījuma laikā, zinātnieki, laboratorijā kultivēja P. gingivalis paraugus un pievienoja tos cilvēka šūnu kultūrām, kuras iepriekš tika apstrādātas ar ksilītu. Viņi novēroja, ka ksilīts palielina imūnsistēmas olbaltumvielu veidošanos un nomāc baktēriju augšanu.
2014. gada pētījums atklāja, ka ksilitolam var būt antioksidanta īpašības. Ksilīts ir antioksidants, kas novērš brīvo radikāļu kaitīgo ietekmi.
…
Dabīgs saldinātājs Mēdz dēvēt arī par bērzu cukuru Sastopams dažādos augļos un dārzeņos Salds, cukuram līdzīgs pulveris, kas šķīst ūdenī un kūst 92 °C Pārtikā lieto un pazīst ar kodu E 967 Rūpnieciski iegūst no organiski audzētām kukurūzas vālītēm Ir atrodams mūsu organismā Organismā to ražo mūsu aknas Somu zinātnieki jau no 1970. gada veic plašus pētījumus šai jomā Saldinātāja ieguves veids ir komplicēts Samērā dārgs Pamatā iegūst no kukurūzu vālīšu pārpalikumiem Dažkārt ksilitolu iegūst no bērza koksnes Ieguve no bērza ir sarežģītāka
