-
Pienskābo baktēriju vairošanās ātrums dažādos piena produktos
TOP 500Отчёт по практике21 Медицина, гигиена, анатомия, Биология, Химия
Nr. | Название главы | Стр. |
Anotācija | 3 | |
Annotation | 4 | |
Ievads | 5 | |
1. | Piena sastāvs | 6 |
1.1. | Piena ķīmiskais sastāvs | 6 |
1.2. | Piena mikrobioloģiskais sastāvs | 7 |
2. | Piena apstrāde un uzglabāšana | 9 |
2.1. | Piena pasterizēšana | 9 |
2.2. | Tauku satura samazināšana | 9 |
2.3. | Piedevas | 9 |
2.4. | Uzglabāšanas temperatūras ietekme | 10 |
3. | Piena kvalitātes vērtēšana un defektu cēloņi | 11 |
4. | Materiāls un metodes | 13 |
5. | Rezultāti un to analīze | 14 |
Secinājumi | 18 | |
Pielikums | 20 |
Secinājumi
• Piena mikrobioloģiskais sastāvs ir atkarīga no piena apstrādes veida un uzglabāšanas apstākļiem. Piena galveno mikrobioloģiskais sastāvs veido pienskābās baktērijas, bez tām pienā var atrasties zarnu nūjiņas, sviestskābes baktērijas, pūšanas baktērijas, raugi.
• Piena kvalitāte ir atkarīga no tā uzglabāšanas apstākļiem, īpaši, no temperatūras. Mikroorganismu daudzuma samazināšanai izmanto pazeminātas vai paaugstināta temperatūras.
• Pienam jābūt viendabīga šķidruma veidā, baltā krāsā ar dzeltenu nokrāsu, bez nogulsnēm, tīru garšu un smaržu.
• Ja piens ir dabīgāks, mazāk pasterizēts, tad tas saskābs ātrāk, jo tādam pienam ir mazāk konservanti, līdz ar to viņš ir dabiskāks.
• Piens saskābst tāpēc, ka savairojas pienskābās baktērijas, kuras rezultātā rada skābumu vēlāk arī rūgtumu.
• Dabiskam pienam pēc tā atvēršanas un to noglabājot istabas temperatūrā jau aptuveni trešajā dienā, tas ir saskābis un nelietojams.
• Faktori, kas var ietekmēt piena kvalitāti: dzesēšanas temperatūra, uzglabāšanas režīmi, transportēšanas apstākļi, transportēšanas temperatūra, transportēšanas attālums, ilgums.
…
Piens ir slaukts un lietots uzturā vairāk nekā pirms 5000 gadiem. Piens ir pirmais uztura produkts, kuru cilvēki lieto kopš dzimšanas. Mūsdienās dažādi ražotāji piedāvā patēriņam ļoti daudzveidīgus pasterizētā piena produktus. Nereti ir grūti izvēlēties, pēc kādiem kritērijiem izvēlēties un kādu pienu iegādāties. Šajā dabā ir plānots iepazīties ar piena sastāvu, novērtēt piena ķīmisko un mikrobioloģisko kvalitāti, lai prognozētu tā ietekmi uz cilvēku veselību. -- Satura radītāja izklāsts Ievads 1. Piena sastāvs 1.1. Piena ķīmiskais sastāvs 1.2. Piena mikrobioloģiskais sastāvs 2. Piena apstrāde un uzglabāšana 2.1. Piena pasterizēšana 2.2. Tauku satura samazināšana 2.3. Piedevas 2.4. Uzglabāšanas temperatūras ietekme 3. Piena kvalitātes vērtēšana un defektu cēloņi 4. Materiāls un metodes 5. Rezultāti un to analīze
