Nr. | Название главы | Стр. |
C vitamīns, tā daudzuma noteikšana augļos un to sulās | 1 | |
Anotācija | 2 | |
Saturs | 3 | |
Ievads | 4 | |
1. | Literatūras apskats – vitamīnu raksturojums | 5 |
1.1. | Taukos šķīstošie vitamīni | 7 |
1.2. | Ūdenī šķīstošie vitamīni | 8 |
1.3. | C Vitamīns – askorbīnskābe | 10 |
2. | Darba praktiski eksperimentālā daļa | 12 |
2.1. | Darba nepieciešamo reaģentu pagatavošana | 12 |
2.1.1. | 45% sarkanā asinssāls (K3[Fe(CN)6]) šķīduma pagatavošana | 12 |
2.1.2. | 1% dzelzs (III) hlorīda (FeCl3) šķīduma pagatavošana | 12 |
2.1.3. | Dihlorfenolindofenola (DCPIP) šķīduma pagatavošana | 12 |
2.1.4. | 5% metafosforskābes (HPO3) šķīduma pagatavošana | 13 |
2.1.5. | C vitamīna parauga sagatavošana eksperimentam | 14 |
2.2. | DCPIP šķīduma titra noteikšana | 15 |
2.3. | Darba materiāli – augļi un sulas | 16 |
2.4. | Darba materiālā sagatave | 21 |
2.5. | C vitamīna klātesamības noteikšana | 22 |
2.6. | C vitamīna daudzuma noteikšana | 23 |
2.6.1. | Vispārīgā metode C vitamīna parauga titrēšanai ar DCPIP šķīdumu | 23 |
2.6.2. | No augļiem izspiestās sulas | 24 |
2.6.3. | Ražotāju sniegtā informācija par sulām | 25 |
2.6.4. | Rūpnieciski izgatavotās sulas | 26 |
2.6.5. | Eksperimentos iegūto datu apkopojums un analīze | 27 |
3. | Secinājumi un priekšlikumi | 28 |
Izmantoto informācijas avotu saraksts | 31 |
C vitamīna daudzums augļos un to sulās. Justīne Garkāja, Dārta Balode, darba vadītāja Tukuma Raiņa ģimnāzijas ķīmijas skolotāja Ludmila Reimate.
Darbā analizēts – C vitamīna nozīme organismā. C vitamīna daudzums augļos un to rūpnieciski izgatavotajā sulās.
Darba mērķis:
Noskaidrot C vitamīna daudzumu augļos un to sulās. Salīdzinot iegūtos rezultātus, noskaidrot, vai C vitamīna daudzums augļos un to sulās sakrīt. Izzināt, kuri augļi satur visvairāk C vitamīnu.
Darba uzdevumi
1.Apkopot informāciju par vitamīnu nozīmi.
2.Noskaidrot vai augļi satur C vitamīnu un noteikt C vitamīna daudzumu tajos.
3.Noskaidrot vai augļu sulas satur C vitamīnu un noteikt C vitamīna daudzumu sulās.
4.Salīdzināt un analizēt C vitamīna daudzumu noteiktajos paraugos.
Pētījumā secināts, ka visvairāk C vitamīnu satur citrons un kivi. Lielākā daļa rūpnieciski izgatavoto sulu satur mazāk C vitamīnu nekā augļi, bet bumbieru sulā C vitamīns bija septiņas reizes vairāk nekā bumbierī.…
Darbā apskatījām literatūru par vitamīniem, C vitamīna lomu cilvēka organismā un izpētījām vai veikalos iegātās augļu sulas satur līdzvērtīgu C vitamīna daudzumu kā augļi.
