Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:101600
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 16.12.2015.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Palaikam uz tirgus laukumu atbrauca ceļojošais cirks: Baloža cirks (cirka īpašnieks Jēkabs Balodis) un vēl kāds, laikam krievi. Laukuma malā, kur bija vairāk vietas, uzstādīja lielu, lielu telti vai pat divas. Bija zvērnīca, kur varēja apskatīt dzīvnieciņus: mērkaķīšus, papagaiļus, kanārijputniņus. Tas mani interesēja. Cirkā kā jau cirkā – klauni, akrobāti, žonglieri, virves dejotāji.’
Bet spilgtākās atmiņas par tirgu man saistās ar pavisam ko citu. Mēs ar mammu gājām pa Palejas ielu uz koplietošanas aku, un tā bija tādā paaugstā vietā, no kuras varēja labi pārredzēt visu tirgus laukumu. Kad tur no augšas paskatījos uz tirgus lauk,umu, ieraudzīju vienu baltu lakatiņu jūru!
To bija simtiem un visi viņi kustējās savā ritmā. Tas bija varens skats!

Atgriežoties otrpus Daugavai Jēkabpilī, tikāmies ar leģendāru pilsētas personību Ilmāru Knaģi (dz.1926. gadā Jēkabpilī), kas dzīvo namā pie paša tirgus laukuma un pa savas istabas logiem varējis vērot, kas notiek laukumā.
Ilmārs Knaģis: - Cik es atceros, tirgus šeit bijis vienmēr. Jēkabpilī tirgus bija divas reizes nedēļā – pirmdienā un piektdienā. Bet trešdienās tirgi notika trīsstūrveida laukumā pie klostera. Tur pārdeva malku un sienu, arī labību. Tirgus laukums bija bruģēts ar apaļiem akmeņiem. Gar malu izvietojas vaļējas nojumes. Tur tirgojās zvejnieks Šaluga; katrā tirgus dienā pie viņa varēja nopirkt svaigas zivis. Kad tirdzinieki atbrauca uz laukumu, zirgus izjūdza. Var jau būt, ka kāds zirgs arī palika pie ratiem. Kad manis vēl nebija, vectēvam bija iebraucamā vieta. Tur arī varēja zirgus novietot.

L. Ķuzāne
Sens tik sens ir tas laiks…
Pēc kara, kad atgriezās bēgļi, drīz nodibinājās vietējā teātra trupa un deva „Belvijā” izrādes, spēlēja apjomīgas lugas, piemēram, Ādolfa Alunāna drāmu „Kas tie tādi, kas dziedāja”. Līdz ar Aizsargu nama uzcelšanu sabiedriskā dzīve aizgāja lepnākās telpās, „Belvija” palika tikai krodziņš, kur jautrības mīlētājiem pie vīna glāzēm pasēdēt. „Eiropas” krogs ir kopā ar viesnīcu – tur vairāk grozās iebraucēji, nevis Jēkabpils patstāvīgā uzdzīvotāju publika.…

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация