Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:423430
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 04.04.2013.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 8 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Lietuviešu pasakās zalktis visbiežāk tiek nogalināts (sacirsts gabalos) un līgava/sieva skumst, bet latviešu- noslēpumainības motīvs. Leišu zalktim pietiek ar solījumu, ka meitene viņu precēs, bet latviešu- zalktim nepieciešams materiāls pierādījums (visbiežāk gredzens(„Zalkša līgava”, „Zalktis”)). Latviešu tautas pasakā „Zalktis” raganas noburtajam zalktim kā apliecinājums, kura ir īstā līgava, kalpo gredzens, kas brīnumaini spoži mirdz, saules apspīdēts.
Kopīgais latviešu un leišu pasakās ir tas, ka zalktis izvēlas trešo meitu (jaunāko), gaida līgavu pie ūdenstilpnes, paslēpies baltās drēbēs, piedurknē (manuprāt, tas ir simboliski- lūgt meitenes roku).
Pēc baltu ticējumiem, zalkši bijuši arī govju sargi. Zalktim ir zināma tuvība arī ar Māras pasauli, jo Māra jeb Māršava (Piena māte) dažreiz pati parādījusies zalkša izskatā. Zalkši senāk turēti pie kūtīm, lai labāk izdotos lopkopība. Zalkšus mēdza barot ar pienu, lai govis būtu brangas un tām būtu daudz piena, tādejādi pildot saimniecības funkciju un, pēc V.Vīķes- Freibergas domām, „dzīvnieciskās auglības funkciju”.
Pievēršot uzmanību arī krāsu simbolikai, folkloras materiālos visbiežāk čūskas minētas trīs krāsās: melnā („Melna čūska miltus mala,/Jūras vidū uz akmens./Tos būs ēst’i tiem kungiem,/Kas bez saules strādināja”); baltā un sarkanā (balts zalktis tiek uzskatīts par visspēcīgāko; „Kas noķerot sarkano vai balto zalkti, izvārot un apēdot, tas varot redzēt mūsu nomirušos senčus un saprast viņu valodu”,- dvēseles iemiesošanas motīvs, saikne ar pazemi, veļu pasauli).

Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −1,48 €
Комплект работ Nr. 1331235
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация