Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
9,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:425617
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 07.03.2019.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Doma, ka Aija varētu piederēt citam vīrietim, Jānim liekas nepanesama, un viņš metas pie Aijas skūpstīdams un žņaugdams viņu. Tad kā nelaime nāk viņu vienīgās govs nāve. Tā bija piedzemdējusi teliņu, kurš vēl bija pie dzīvības. Aija nokauj arī teliņu.
31. Trakoja nepieredzēts putenis un Jānis nevarēja rīkot talku. Jānis klīst bezdarbībā, Aija ieminas, ka jānokauj arī sivēni, lai nevajag uz vispār vairs iet uz kūti. Jānis bēdājas, ka viņiem iet slikti, taču Aija viņu mierina, ka vajag paciesties un viss sakārtosies. Abi iedzer no pudeles, kas paredzēta talkai un iet nokaut sivēnus. Abi vēl turpina iedzert, un Aija liek meitām sameklēt radziņu desu taisīšanai. To atrod Galdara kurpnieka kastītē, kur ir vēl arī asais nazītis un Galdara pīpe. Lai arī Jānis pretojas, Aija iebāž Galdara pīpi Jānim mutē un atzīmē, ka tas tagad līdzinoties viņas vecajam vīram. Jānis izspļauj pīpi. Tad viņš attopas, ka nav ar Pakalniem runājis par talciniekiem un dodas pie viņiem. Aija vēl atgādina, lai palūdz miltus arī.
32. Jānis atnāk tukšā un pilnīgi saguris. Tikai no rīta pasaka, ka nekas neiznācis. Viņš Aijai nesaka, ka Pakalns bija pateicis, ka netic vairs Jānim. Viņš esot pat sliktāks par Aiju, neko nevarot izdarīt. Zirgus talkai vairs nedošot, jo ceļi ir neizbraucami. Kad Jānis sācis visā vainot Aiju, Pakalniete nosaukusi viņu par zaķapastalu, kas ieķēries brunčos un nevarot vienu sievišķi nolikt pie vietas. Un vairs viņi nevarēšot palīdzēt, jo jau to esot darījuši pietiekami un vairs nevarot dot. Aija uz Pakalniem negāja, jo redzēja, ka Jānim nav labi gājis. Tā Jānis sēž visas darba dienas, Aija dusmojas, bet viņu nevar izkustināt. Ārā sākās ledus iešana upē, Jānis iznāk laukā un dodas meklēt no kā varētu aizņemties zirgus, kaut vai no tā paša Aizupja. Viņš uzkāpj kalnā un pārskata apkārtni, ierauga savu veco būdu un sāk domāt, ka jābeidz šī dzīve, tomēr Aiju pamest viņš negrib, tāpēc dodas atpakaļ uz māju. Aija atkal pārmet, ka viņš ir vēl sliktāks par Galdaru. Jānis paņem pēdējo degvīna pudeli, ielej lielu glāzi un izdzer. Piedāvā Aijai, viņa nedzer, tad pats izdzer otro glāzi līdz pašam dibenam. Aija saprot, ka tagad Jānis sāks trakot, tāpēc izved visas meitas laukā, labāk lai skatās, kā iet ledus. Kad Jānis paliek viens, viņš pasniedzas, paņem Galdara kastīti, izņem Galdara aso duncīti. Viņš ir ārkārtīgi bāls, taču mierīgs. Nogūlies gultā, viņš satausta labās rokas pulsa dzīslu un pārgriež to, tad to pašu izdara ar kreisās rokas dzīslu. Caur niecīgajām sāpēm viņš jūt saldu nogurumu, viņš grimst aizvien dziļākā miegā. Tad viņam sapnī parādās Aija- jauna, skaista un ziedoša, sarkanu lakatiņu galvā. Un piepeši viņam kļūst žēl dzīves. Viņš ierēcas kā aizšauts lācis: „Aija! Aija!” Kad Aija ienāk, viņš vairs tikai spēj pavērst savas delnas uz augšu, lai parādītu, ka tur izverd viņa dzīvība.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −1,98 €
Комплект работ Nr. 1371266
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация