Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:456522
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 15.01.2014.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Livonijas sabrukuma cēloņi    4
2.  Gotharda Ketlera privilēģija    7
3.  Lietuvas statūts    9
4.  Tiesību normas zviedru Vidzemē un redukcija    11
  Izmantotās literatūras saraksts    13
Фрагмент работы

Tiesību normas zviedru Vidzemē un redukcija
Pēc Polijas-Zviedrijas kara (1600-1629) Vidzeme un Rīga nonāca Zviedrijas pakļautībā. Tā tika izveidotas divās guberņās- Tērbatas un Rīgas guberņā. Noteicošā loma likumdošanā un pārvaldē tagad bija Zviedrijas karalim, lai atvieglotu pārvaldi viņš nozīmēja sev ģenerālgubernatorus, kas liela mērā atviegloja karalim dzīvi un likumu ievērošanu valstī.
Guberņās valdošie likumdošanas akti bija dažādi. Likumdošanas akti tika piemēroti vai nu veselai valstij vai arī noteiktai teritorijai. Likumi bija visaptveroši, tādā vaidā karalis vēlējās panākt iedzīvotāju stingru pakļautību. Zemnieki joprojām pildīja klaušas un deva kungu tiesu. 65% no visiem saimniekiem sūtīja nedēļas strādnieku muižas darbos. Pārējiem bij jākalpo trīs dienas nedēļā. Pils laukos ik dienas strādāja desmitiem darbinieku bez algas. Šāda drūma situācija bija novērojama Zviedru laiku sākumā Vidzemē, taču vēlāk, Gustava Ādolfa reformas ieviesa jaunu kārtību. Gustava Ādolfs bija vieds valdnieks un saprata, ka jāveic noteiktas reformas, lai iegūtu sev izdevību no Vidzemes zemēm. Tāpēc nolēma ieviest vairākus jauninājumus, kuri bija saistīti ar izglītības pacelšanu tautas vidū, tiesību piešķiršanu zemniekiem brīvi pārdot pilsētās savus lauku ražojumus, muižnieku patvaļas vietā nostiprināt valstī likumu un kārtību. Lai zemei būtu skoloti ārsti, tiesneši un mācītāji, Gustavs Ādolfs savā nāves gadā (1632) deva rīkojumu nodibināt Tērbatā pirmo Baltijas augstskolu. Visas skolās varēja apmeklēt arī zemnieku bērni. Karalis arī atcēla „kakla tiesu”, tagad piespiest zemniekiem sodus varēja zemes tiesa, nevis paši muižnieki. Tika nodibinātas arī virstiesas, kurās zemnieki varēja sūdzēties par kungu un ierēdņu nelikumībām. Tas bija liels solis pretim zemniekiem un viņu toreizējas situācijas uzlabošanai, var droši spriest, ka Zviedru laiki kļuva par labākajiem laikiem zemniekiem.

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация