Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
6,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:557921
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 15.03.2008.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 14 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    5
  Etniskās identitātes attīstība multikulturālā vidē    6
2.  Zentas Mauriņas eseja „Baltās drānas”    8
2.1.  Baltās krāsas nozīme    9
2.2.  Daiļums    10
2.3.  Darbs    13
2.4.  Zeme    15
2.5.  Miers    17
2.6.  Klusums    19
2.7.  Iežēla    21
2.8.  Spīts    23
3.  Garlība Merķeļa viedoklis par latviešiem    25
4.  Mūsdienu cilvēka viedoklis par latviešiem    26
  Secinājumi    28
  Izmantoto informācijas avotu saraksts    29
  Pielikumi    30
Фрагмент работы

Šī zi­nāt­nis­ki pēt­nie­cis­kā dar­ba pa­ma­tā ir Zen­tas Mau­ri­ņas ese­ja „Bal­tās drā­nas”, ku­rā rakst­nie­ce ir iz­tir­zā­ju­si lat­vie­šu tau­tas pa­mat­vēr­tī­bas, tās īpa­šī­bas, bal­sto­ties uz lat­vju dai­nām. Vi­ņa ir sa­ska­tī­ju­si sep­ti­ņas vēr­tī­bas, kas piemīt latvietim: dai­ļu­mu, zem­i, dar­bu, mie­ru, klu­su­mu, ie­žē­lu, spī­tu. Vi­sas šīs īpa­šī­bas iz­riet no bal­tās krā­sas pa­ve­die­na, ko Zen­ta Ma­uri­ņa liek par pa­ma­tu vi­sām ie­priekš­mi­nē­ta­jām vēr­tī­bām. Kat­ru pa­ve­die­nu vi­ņa ­sais­ta ar latviešu tautas etniskajām vērtībām, se­viš­ķi ar lat­vie­šu Die­vi­ņu, ku­ru vi­ņa sauc par bal­tu – tā­tad ētis­ki un es­tē­tis­ki tī­ru.
Sa­vā dar­bā es kat­ru Zen­tas Mau­ri­ņas lat­vie­šos sa­ska­tī­to īpa­šī­bu saistīju ar vi­ņas dzī­vi un daiļ­ra­di, bal­sto­ties uz vi­ņas skaid­ro­ju­miem un ci­tā­tiem no rakstnieces sa­rak­stī­ta­jām grā­ma­tām. Lie­la no­zī­me tiek pie­vēr­sta Zen­tas Mau­ri­ņas et­nis­ka­jai iz­cel­smei. Vi­ņas ve­cā­ki bi­ja da­žā­du tau­tī­bu: tēvs – lat­vie­tis, bet mā­te bi­ja vā­cie­te, ku­ra lat­vis­ki ne­kad ne­ru­nā­ja, tā­tad, var se­ci­nāt, ka Zen­ta ir ti­ku­si audzi­nā­ta vā­cis­kā ga­rā. To­mēr in­te­re­san­ti ir tas, ka vi­su mū­žu vi­ņa se­vi sauc par lat­vie­ti un cī­nās par Lat­vi­jas vār­du lie­la­jā Eiro­pā.
Otrs pē­tī­ju­ma mo­tīvs ir Zen­ta Mau­ri­ņa in­va­lī­de, kas, sē­žot ra­tiņkrēs­lā, ir izbraukājusi Eiropu un sevi dēvējusi par „Eiro­pas pil­so­ni”.
Šis darbs ir pē­tī­jums par to, ar ko mūs­die­nu cil­vē­kam aso­ci­ējas lat­vie­ši kā tau­ta , kas ir pār­cie­tu­si ka­rus, ie­ka­ro­ša­nu, pa­kļau­ša­nu un ap­spie­ša­nu un at­kal ti­ku­si brī­va. Dar­bā es­mu ie­kļā­vu­si pē­tī­ju­mu, kas at­spo­gu­ļo da­žā­du tau­tī­bu, da­žā­du ve­cu­mu un dzi­mu­mu cil­vē­ku vie­dok­ļus par lat­vie­šiem.
Tas ir pētījums par Zen­tas Mau­ri­ņas, lat­vie­šu tau­tas un mūs­die­nu cil­vē­ka at­tie­cī­bām.
Ša­jā dar­bā tiek vēr­tē­tas lat­vie­šu tau­tas etniskās vērtības Zen­tas Mau­ri­ņas dzī­vē un daiļ­ra­dē, sa­lī­dzi­not to ar mūs­die­nu cil­vē­ka uz­tve­ri un priekš­sta­tiem. Par pa­ma­tu ir ņem­ta Zen­tas Mau­ri­ņas ese­ja „Bal­tās drā­nas”, ku­rās vi­ņa, bal­sto­ties uz K. Barona „Lat­vju Dai­nām”, iz­tir­zā lat­vie­šus kā tau­tu un sa­lī­dzi­na to ar ci­tām tau­tām. Mans mēr­ķis bi­ja no­skaid­rot, cik lie­lā mē­rā Zen­tas Mau­ri­ņas lat­vie­šiem pie­dē­vē­tās sep­ti­ņas vēr­tī­bas at­tie­cas uz vi­ņu pa­šu. Sa­vu pē­tī­ju­mu es vei­cu, la­sot vi­ņas grā­ma­tas, vā­cot bio­grā­fis­kos ma­te­ri­ālus par vi­ņu pa­šu. Mans mēr­ķis bi­ja iz­prast, ko lat­vis­kais no­zī­mē jauk­tā ģi­me­nē dzi­mu­šai rakst­nie­cei, ku­ra būdama audzināta vā­cis­kā ga­rā, se­vi dē­vē par lat­vie­ti. …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −6,98 €
Комплект работ Nr. 1128752
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация