Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:574521
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 05.02.2019.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 33 единиц
Ссылки: Использованы
Рассмотреный период: 2000–2010 гг.
2011–2015 гг.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Tiesību principa jēdziens    8
2.  Sacīkstes princips kā viens no civilprocesa principiem    14
3.  Pierādījumi kā sacīkstes principa realizēšanas mehānisms    19
  Secinājumi    29
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    31
Фрагмент работы

Secinājumi
Veicot pētījumu autors secināja, ka sacīkstes princips ir viens no tiesību principiem. Aktuāls un strīdīgs ir jautājums: vai sacīkstes princips ir atzīstams par vispārējo tiesību principu vai nozaru. Ņemot vērā, ka sacīkstes princips realizē publisko tiesību elementu, nodrošinot personu pamattiesības – tiesības savas aizskartās tiesības aizstāvēt tiesā, tad tas ir uzskatāms par vispārējo tiesību principu. Vispārējie tiesību principi ir pieskaitāmi pie tiesību avotiem, un ieņem būtisku vietu tiesām izskatot lietu. Autors nevar piekrist Civilprocesa likuma 5. panta piektā daļā noteiktam, - ja nav likuma, kas regulē strīdīgo attiecību, tiesa piemēro likumu, kurš regulē līdzīgas tiesiskās attiecības, bet, ja tāda likuma nav, — vadās pēc tiesību vispārējiem principiem un jēgas. Būtībā kontinentālās tiesības balstās uz likumu un, ja kādu jautājumu likums neregulē, tiesa nevarēs izsargāt personas aizskartās tiesības balstoties uz tiesību principiem, piemēram, ja tiesā prasīs kopīgas mantas sadali persona, kura nav laulātais, bet ir nodzīvojis ar otru personu kopā. Šajā gadījumā tiesa prasību noraidīs neesošā tiesiskā regulējuma dēļ.
Sacīkstes princips ir galvenais princips civilprocesā līdzās tādiem kā pušu līdztiesība, u.c. Personām jau gatavojoties griezties tiesā ir jārēķinās, ka savu prasību tās spēs pierādīt, ja tam pietiks pierādījumi. Sacīkstes princips izpaužas visa civilprocesa gaitā. Tomēr jāsecina, ka tiesa jau tagad ņem dalību procesa gaitā, tikai pašreizējais tiesiskais regulējums atstāj iespēju jautājumu lemt pašai tiesai.
Autors uzskata, ka civilprocesā ir jāiestrādā objektīvās izmeklēšanas
princips, bet ar vienu mērķi, lai sekmētu lietas taisnīgu izskatīšanu. Tiesai nevis pasīvi ir jāsecina, ka procesa dalībnieki nav iesnieguši pietiekama apjoma pierādījumus, bet uz to jānorāda dodot viņiem iespēju savas nepilnības novērst. Priekšlikums: papildināt Civilprocesa 93. pantu ar 2.1. daļu, to izsakot sekojošā redakcijā: „Lietas apstākļu noskaidrošanas mērķim un interešu aizsardzības nolūkā tiesa var vākt pierādījumus pēc savas iniciatīva, veicot palīdzēšanas uzdevumu – rosinot procesa dalībniekus iesniegt papildus pierādījumus.”

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −7,48 €
Комплект работ Nr. 1370331
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация