Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:604085
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 10.12.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 10 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Senais novada nosaukums ir Idumeja un Straupe, kura dēvēta par Raupu. pats Straupes vārds pēc valodnieku atzinuma cēlies no upes Braslas senā nosaukuma ‘Raupa’, kas lībiešu valodā nozīmē tekošs ūdens, jo 13.gs un vēlāk Straupes novadu apdzīvo latgaļi un lībieši. 20km garajā joslā līdz šim atrastas septiņu piļu drupas. Tik liels skaits nekur citur Latvijā nav atrodams. Protams pašu piļu vairs nav , bet zem velēnām pilskalni glabā biezākus vai plānākus kultūrslāņus , celtnes paliekas, iedzīvotāju un sadzīves relikvijas. 13.gs pēc Zobenbrāļu ordeņa uzvaras Straupe nonāca Rīgas arhibīskapa vasaļa īpašumā, bet 14.gs. tā pārgāja baronu Rozenu dzimtas pakļautībā. 1365.g. Straupe jau minēta kā pilsēta un bija Hanzas tirgotāju savienības locekle. Pēc 16.gs. mēra un poļu- Zviedru kara(1600-1629) tā laika ceturtā lielākā pilsēta Latvijā, Straupe zaudēja 80% no saviem iedzīvotājiem. 18.gs. cauri Straupei veda ceļš, kas savienoja Rīgu ar Tartu un Pleskavu, te darbojās zirgu pasta stacija, kuras ēka daļēji saglabājusies līdz mūsdienām.

Lielstraupes pils
Lielstraupes pils tika būvēta Rīgas- Tērbatas ceļa malā. Mūrī redzamais skaitlis ‘1262’ tiek uzskatīts par tās celšanas gadu, taču dokumentālu pierādījumu tam nav. Blakus gadskaitlim ir Rozēnu dzimtas ģerbonis (trīs ziedi) – tajā laika jau šeit saimniekoja bīskapa vasalis Fabiāns fon Rozēns (pastāv minējumi, ka dzimtas aizsācējs bijis vietējās izcelsmes, un uzvārds tam bijis Roziņš, tad viņš pārvācojies un ‘piekoriģējis’ arī uzvārdu).…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,98 €
Комплект работ Nr. 1174823
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация