Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:654688
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 22.11.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  Miera berze    4
  Slīdes berze    5
  Rites berze    9
  Izmentotā literatūra    10
Фрагмент работы

Ko tad sauc par berzes spēku? Par berzes spēku sauc spēku, kas rodas, vienam ķermenim pārvietojoties pa otra ķermeņa virsmu, un kas vērsts kustībai pretējā virzienā. Ar berzes spēku mēs sastopamies ik mirkli. Katrs no mums ir novērojis berzes spēku, gan ejot uz skolu vai uz darbu kājām, vai braucot ar kādu transporta līdzekli. Berzes spēks tiek pielietots ļoti plaši un daudzās jomās. Atkarībā no tā, kā ķermeņi savstarpēji pārvietojas, pastāv trīs veidu berzes: miera berze, slīdes berze, un rites berze.
Miera berzi var novērot tad, kad uz mierā esošu ķermeni spiež pretējā virzienā vērsts spēks, kurš ir vienāds ar vilcējspēku.
Bet slīdes berzes spēks ir atkarīgs no spēka, ar kādu ķermenis tiek piespiests pie otra kjermenja virsmas, kā arī no virsmas gluduma. Kad mašīna vai kāds cits transporta līdzeklis bremzē, tad tas uzreiz neapstājas, bet kādu gabaliņu tas slīd uz priekšu, tad ir vērojama slīdes berze. Vēl slīdes berze ļoti labi novērojama ziemā, kad bērni bauda ziemas priekus, brauc no kalna lejā ar ragaviņām vai slēpēm vai arī pa kādu aizsalušu upi slidinās ar slidām.
Rites berze vērojama tad, kad ķermeņi saskaras, itkā pārvietojas viens pa otra virsmu. Spēks, kas darbojas uz ripojošo ķermeni, sauc par rites berzes spēku. Dažādu transporta līdzekļu riepu griešanos attiecībā pret zemi vai sliedēm (vilciena, tramvaja), izraisa rites berzi. Rites berzes spēks ir mazāks nekā slīdes berzes spēks. Berzes spēkam ir īpaša nozīme, tas var būt derīgs, pat nepieciešams, bet citos gadījumos bīstams un kaitīgs. Kad berze ir derīga, nepieciešama, to cenšas palielināt, kad tā ir kaitīga vai pat apdraud kāda dzīvību vai veselību, to cenšas samzināt.
Berzes spēks notur sienā, griestos, koka savienojumos iesistās naglas, iegrieztās skrūves. Berzes spēks satur diegus audumā, sasietus mezglus. Tikai tāpēc, ka pastāv berze, cilvēki var pārvietoties, pašūt apģērbus, braukt ar riteni utt.
Ziemā pa apledojušu ceļu iet un braukt ar mašīnām ir diezgan grūti, tādējādi berze ir mazāka, lai vieglāk varētu pārvietoties, un berzi palielināt, uz ceļiem kaisa dažādus sāls un smilts maisījumus.
Berze ļoti nepieciešama arī bremzējošās iekārtās, lai varētu transporta līdzekli apstādināt noteiktā vietā. Berze tiek pielietota arī dažādos ziemas un sporta apavos, lai varētu maksimāli atsperties un, lai kājas neslīdētu atpakaļ. Starp dažādām mašīnu detaļām berze ir kaitīga, tad starp mašīnu kustošajām daļām, slīdošās daļas ieeļļo. Rezultātā viena virsma slīd attiecībā pret otru virsmu pa smērvielas, eļļas kārtiņu, un berze samazinās. Berzes samazināšanai visur, kur ir iespējams, slīdes berzi cenšas aizvietot ar rites berzi. Tehnikā šajā nolūkā plaši lieto lodīšu vai rullīšu gultņus.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,48 €
Комплект работ Nr. 1167509
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация