Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:701557
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 24.09.2012.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 14 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.1.  Meksikas dosjē    3
1.2.  Meksikas ģeogrāfiskais raksturojums    5
1.3.  Meksikas daba    6
2.  Meksikas reliģija un kultūra    7
2.1.  Meksikas svētku dienas    8
2.2.  Amerikas seno civilizāciju kultūra    14
2.2.1.  Olmeku kultūra    14
2.2.2.  Maiju kultūra    15
2.2.3.  Acteku kultūra    18
3.  Populārākās tūrisma vietas    20
3.1.  Mehiko    20
3.2.  Tasko    21
3.3.  Akapulko    21
3.4.  Merida    21
3.5.  Kankūna    22
3.5.  Gvadalahara    23
4.  MEKSIKAS VIRTUVE    24
5.  Ceļošanas iespējas uz Meksiku    27
6.  Kas vēl jāzina?    27
6.1.  Meksikāņu tirgus    27
  Izmantotā literatūra    29
Фрагмент работы

4. MEKSIKAS VIRTUVE
Ēšanas procesam Meksikā ir kulta statuss. Tā ir viena no meksikāņu iecienītākajām baudām. Neviena svētku reize nav iedomājama bez bagātīgi klātiem galdiem un pieēšanās “līdz ūkai”. Pat masu pasākumos, kur pulcējas simtiem cilvēku, masveida pieēšanās ir neatņemama sastāvdaļa. Meksikāņi mīl ļoti asus ēdienus, to pierāda arī nacionālās virtuves svarīga sastāvdaļa – čilli. To pievieno visiem ēdieniem, padarot garšu un aromātu meksikāniski specifisku. Pat augļu desertus, kas šajā zemē ļoti iecienīti pēc pircēju vēlmes pasniedz kopā ar čili mērci. Vietējiem ēdājiem tā, protams, ir ierasta lieta, bet iebraucēji, kas uzdrošinās nobaudīt šo gastronomisko brīnumu, atzīstas, ka nav nemaz tik nebaudāms, kā varētu likties…
Meksikāņu ēšanas paradumi Rietumu cilvēkam dažkārt varētu šķist nepieņemami. Piemēram, viņi ļoti iecienījuši savas maltītes ieturēt uz ielas… tā Meksikas pilsētām ir tikpat neatņemama sastāvdaļa kā pati neizsīkstošā kāre ēst- pa vidu pilsētas putekļiem un netīrībai gatavo visdažādākos ēdienus it visām gaumēm. Neskaitāmas teltis, kur tos gatavo, it īpaši vakar a stundās, piepildās ar izsalkušiem meksikāņiem. Šai vakara ēdienreizei piemīt pat mazliet rituāls raksturs. Cilvēki kopā ar ģimenēm un draugiem dodas ielās un ēd…takosus un tortiljas – meksikāņu nacionālie ēdieni – plāni kukurūzas plācenīši ar gaļas, zivs vai jūras produktu pildījumu. Tāpat ļoti iecienīti kartupeļi mundieros ar dažādiem pildījumiem – gaļas, zivju, sēņu vai dārzeņu. Līdzās nacionālajiem ēdieniem meksikāņi bieži izvēlas visparastākos hotdogus, kuru pagatavošanu gan pielāgo savai gastronomiskajai gaumei, daudz piedevu, salātiņu un noteikti – čilli! Lielā karstuma dēļ meksikāņi ļoti iemīļojuši augļu kokteiļus, ko var nopirkt ik uz stūra – lielās plastmasa glāzēs nelielos kubiciņos sagriež dažādus augļus – arbūzu, meloni, greipfrūtu un, protams, apelsīnu. Tie ir visiecienītākie augī Meksikā, ko var nopirkt par smieklīgu cenu, un no tiem spiestā sula ir populārākais slāpju veldzēšanas veids karstajā zemē. Šim nolūkam šei nopērkami par speciāli sulām paredzēti apelsīni bez kauliņiem.
Meksikas piekrastes rajonos populāri ir jūras ēdieni, bet tās vidienē ir izplatīti mājlopu un putnu gaļas ēdieni. Tajos valsts apgabalos, kur zemkopība nav izplatīta un valda liels sausums, cilvēki ēd arī kaktusus.
Centrālamerikai raksturīgie augi un senās indiāņu ēdienu gatavošanas tradīcijas meksikāņu ēdieniem piešķir īpašu garšu un asumu. Jā, tas ir pats pirmais, ko nosauc katrs, kurš baudījis meksikāņu ēdienu. Bet ēdieni ir ne tikai asi un dedzinoši, bet arī izteiksmīgi savās krāsās. Meksikāņu virtuve skaitās veselīga - nekas netiek ilgi sautēts, sutināts un cepts, viņiem nepatīk karstumā kavēties virtuvē.
Ļoti daudziem meksikāņu ēdieniem par pamatu tiek izmantota tortilla - apaļa meksikāņu maize, taco - tortilja laiviņas formā, nachos - īstie kukurūzas čipsi. Pārsteidzoša ir viņu formu dažādības skaidrojums: trijstūra čipsi ir piemēroti kā uzkoda, jo ar tiem vieglāk no trauciņa paķert salsu, bet apaļas formas čipsi noder, lai uz tiem uzziestu gaļas pildījumu. Svarīga ir vārdu un formu spēle. Ja tortilja tiek sarullēta kā taurīte un pildīta, tad to smalki var nosaukt par flautu, ja pildījums vienkārši tiek ietīts, tad tas ir taco.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация