Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:727832
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 08.12.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 9 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Nomas un īres līgumos, tāpat kā citos līgumos, pusēm ar pienācīgu rūpību un godprātību jāpilda uzņemtās saistības. Sevišķi uzsvērts ir pienākums rūpēties par lietas saglabātību. Pienākumi par lietas uzturēšanu kārtībā sadalīti starp izīrētāju (iznomātāju) un īrnieku (nomnieku).
Šajā darbā tuvāk apskatīsim civillikuma saistību tiesību četrpadsmitās nodaļas 2130.- 2140. pantus -iznomātāja vai izīrētāja tiesības un pienākumi, pievienojot vairākus tiesas spriedumus saistībā ar šiem saistību tiesību pantiem.
Iznomātāja vai izīrētāja tiesības konkrēti ir aprakstītas likumā „Par dzīvojamo telpu īri”, kaut arī šis likums reglamentē tikai dzīvojamo telpu īri, šinī darbā tās tiks apskatītas no saistību tiesību aspekta.
Izīrētājs var būt jebkura fiziskā vai juridiskā persona, kas ir dzīvokļa vai dzīvojamās mājas īpašnieks vai valdītājs, kā arī pašvaldība, ja tā atbilstoši likumam “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” uz likumīga pamata ieguvusi attiecīgo dzīvojamo telpu lietojumā.[1]
Iznomātājs var būt jebkura fiziskā vai juridiskā persona, kas ir telpu, zemes vai kādas citas nekustamas mantas īpašnieks vai valdītājs, kā arī kustamas mantas īpašnieks vai valdītājs. Patērējamas lietas nav izīrējamas. Iznomāt nozīmē nodot lietu vai mantu citai personai lietošanā. Nomas līguma rezultātā noma nes peļņu (augļus). Īres rezultātā īre nes tikai morālu labumu. Nomas un īres līgumu maksa var būt kā naudā, tā arī citās atvietojamās lietās.
2130. pants. Lietas iznomātājam vai izīrētājam jānodod lieta nomniekam vai īrniekam; viņam jādod iespēja to lietot un nomniekam ievākt no tās augļus. Nomnieks vai īrnieks ir lietas turētājs, bet nevis tās valdītājs.
Lietas nodošanas pienākums juridiski parādās tikai konsensuālā līgumā. Ja īres līgumu slēdz kā reāllīgumu, tad lieta tiek nodota jau līguma slēgšanas procesā un vēlāk šāds pienākums vairs neparādās. Pienākums dot iespēju lietot un nomniekam ievākt augļus attiecas kā uz reāllīgumu, tā uz konsensuāllīgumu, un tas pastāv visu līguma darbības laiku. Īpašnieks nevar atsaukties uz savām īpašuma tiesībām un traucēt izīrētās lietas lietošanu, jo viņš savas tiesības ir labprātīgi ar līgumu aprobežojis.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация