Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:731769
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 07.05.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: 10 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  Baložu izcelsme    4
  Baložu sugas    6
  Izmirušas baložu sugas    9
  Baložu pārošanās    10
  Interesanti fakti par baložiem    11
  Secinājumi    13
  Pielikumi    14
  Izmantotā literatūra    17
Фрагмент работы

Baložu izcelsme

Pēc vēstures liecībām, baloži cilvēku tiešā tuvumā un bieži vien arī kopšanā ir dzīvojuši jau kopš gadu tūkstošiem. Jau uz seno tempļu sienām, kas celti pat vairāk nekā pirms 3000 gadiem, varam saskatīt uzzīmētus baložus, kuri pēc sava ārējā izskata atgādina pie mums labi pazīstamo pasta baložu vissenāko šķirni — karjerus. Baložu attēli redzami arī uz daudzām senajām monētām. Domājams, ka pirms vairāk nekā 5000 gadiem cilvēki pieradinājuši klinšu balodi, ko var uzskatīt par visu mājas baložu ciltstēvu. Iespējams arī, ka šī pieradināšana noti¬kusi daudz agrāk. Vairāki zinātnieki saskata šīs pieradināšanas saistību ar kulta rituāliem, kuros baloži varēja būt upurējamie putni vai arī dievināšanas objekti.
Baloži sen cilvēkiem bija miera, mīlas, svētuma un tikumības simbols. Pasta baloži kalpoja arī par sakarnie¬kiem. Šim nolūkam baložus pirmās sāka izmantot austrumu tautas. Ziņu nogādāšanai baloži bija noderīgi jau Ēģiptes faraona Ramzesa III laikā. Senajā Ēģiptē jau bija pazīstami cil¬vēku izaudzētie pāvbaloži, kurus vērtēja ļoti augstu. Viens pāvbalodis maksāja tikpat, cik spēcīgs vergs. Arī senajiem romiešiem un grieķiem balodis bija miera un draudzības simbols. Aristotelis ir minējis, ka grieķiem baložu audzēšana bijusi ļoti populāra. Viens no pirmajiem baložu audzēšanas centriem Eiropā bija Itālijas pilsēta Modena, kur tika izveidota pat vietējā baložu šķirne. Ar gadiem palielinājās baložu šķirņu skaits, auga to daudzveidība. Ap 1600. gadu iznāk Aldrovardi grāmata «Ornitoloģija». Tajā mi¬nētās baložu šķirnes ir populāras arī šodien — Maltas, jakobīņi, sprogbaloži, kaijbaloži u. c.
Tagad izaudzēts jau simtiem šķirņu. Un kādas tikai tās nav krāsas un ķermeņa formas ziņā! Dziemžēl nevar pateikt precīzas ziņas par šķirņu skaitu – tādu ziņu nav, jo nevienā katalogā nav uzskaitītas visas baložkopības veturē izveidotās šķirnes, turklāt daudzi audzētaji darbojas tikai sava prieka dēļ un nemaz necenšas savas jaunās šķirnes oficiāli reģistrēt. Baložu audzētaji nekad nav centušies izaudzēt dējējbaložus, lai iegūtu olu produkciju.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −2,48 €
Комплект работ Nr. 1132070
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация