Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
21,48 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:739999
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 25.08.2016.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 61 единиц
Ссылки: Использованы
Рассмотреный период: 2000–2010 гг.
2011–2015 гг.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    8
1.  Darba devēju pienākumi darba aizsardzības sistēmas organizēšanā    12
1.1.  Darba organizatoriskās struktūras izveidošana    13
1.2.  Problemātika darba aizsardzības organizēšanā    15
1.3.  Darba vides riska novērtēšana darba aizsardzības organizēšanā    16
2.  Noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmes darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanā    21
3.  Juridiskās sekas darba aizsardzības noteikumu neievērošanā    33
3.1.  Tiesu prakse apkopojums par darba aizsardzības normatīvo aktu pārkāpumiem    33
3.2.  Krievijas Federācijas un Vācijas Federatīvās Republikas pieredze darba drošības organizēšanā un risku novēršanas pasākumu veikšanā    51
  Pielikumi    77
Фрагмент работы

NOBEIGUMS
Diplomdarbā par tēmu „Kriminālatbildība par darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu” autors vērš uzmanību, ka Krimināllikuma 146.panta norma, pirmkārt, raksturīgs tas, ka tā ir blanketa norma, jo attiecīgie noteikumi, par kuru pārkāpšanu paredzēta kriminālatbildība, ietverti citos tiesību aktos, kas uzliek procesa virzītājam pienākumu precīzi konstatēt, kādi tieši noteikumi pārkāpti vainīgā darbības vai bezdarbības rezultātā.
Diplomdarba izpētes gaitā autors ir nonācis pie sekojošiem secinājumiem un priekšlikumiem:
Latvijā joprojām darbojas ļoti vecas ražotnes, kur darba laikā darbinieki strādā lielā troksnī un vibrāciju ietekmē. Šāda darba veselībai nodarītās sekas darbinieks pamanīs tikai pēc gadiem, bet kuru ietekme uz veselību būs jau neatgriezeniska.
Lai uzlabotu situāciju šajā jomā gribētu redzēt, lai darba devēji vairāk sadarbotos ar pašiem darbiniekiem šajā jomā, jo viennozīmīgi tas ir kolektīvs darbs un arī kolektīva atbildība. Tāpat izejot no statistikas rādījumiem par nelaimes gadījumiem darbavietā ir nepieciešama stingrāka kontrole no Valsts darba inspekcijas puses.
Protams, no Krimināllikuma puses pastāv atbildība, kas kalpo par atturošu faktoru, tomēr prakse rāda, ka tā ir grūti pierādāma.
Tieši tāpēc ir jāņem vērā citu valsts pieredze, piemēram, Vācijas pieredze, kura intensīvi piekopj naudas sodu sistēmu uzņēmējiem, kuru darbinieki nepilda darba drošības noteikumus vai pilda pavirši un ar vieglprātīgu paļāvību, tādā veidā radot papildus risku sev un citiem kolēģiem. Tiek piedāvāts atbildību prasīt no visām saistītām personām, kas ir arī kā dzinējspēks, noziedzīgas rīcības izskaušanā, tādējādi nesot solidāru atbildību, par likuma normu neievērošanu.
Dotajā brīdī krimināltiesības regulējumi ir cieši saistīti un patstāvīgi arī tiek ietekmētas no Eiropas Savienības puses, kas ir vērstas uz tiesību harmonizēšanu un valstu sadarbību. Liela daļa tiesiskā regulējuma atrodas Eiropas Savienības kompetences rokās, uz to pamata tiek pieņemti arī jautājumi un lēmumi, kas regulē uzņēmuma iekšējo un arī ārējo darba drošību. Tiek izvirzīti tādi mērķi, kas ir aktuāli gan Eiropas Savienībai, gan arī ir aktuāli un sasniedzami vietējam uzņēmumam. Ir jāsecina, ka Eiropas Savienībā šo mazo uzņēmēju problēmas nav tik krasi izteiktas, taču mūsu darba devējs ir pārāk kūtri šo jautājumu regulēšanai un ievērošanai.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация