Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:841048
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 04.08.2015.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    2
1.  Dzīvesgājums un ceļš uz varu    3
2.  Nozīme Francijā un Eiropā    5
2.1.  Francijas iekšpolitika    5
2.2.  Trīsdesmitgadu karš un Eiropa    8
3.  Francija pēc Rišeljē un viņa ieguldījums diplomātijas attīstībā    11
  Secinājumi    13
  Izmantoto avotu un literatūras saraksts    14
Фрагмент работы

SECINĀJUMI
Armāns Diplesī de Rišeljē jau pirmajās mūža desmitgadēs parādīja sevi kā spējīgu, ambiciozu un gudru cilvēku ar lielu talantu izpatikt cilvēkiem, kas nodrošināja viņam strauju karjeras augšupeju. Izvirzījies garīdznieku aprindās, Rišeljē kļuva par valsts sekretāru, ieguva kardināla amatu un kļuva par Francijas pirmo ministru, kas bija viņa mērķis.
Kā pirmais ministrs viņš sevi parādīja kā ietekmīgāko cilvēku valstī, aktīvi ķeroties pie valsts iekšējas stiprināšanas – varas centralizācijas un aristokrātijas varas samazināšanas, iekšējo reliģisko konfliktu atrisināšanas un ekonomiskās un iekšpolitiskās stabilizēšanas.
Ārpolitikā Rišeljē galvenais bija panākt valsts ārējo drošību, novēršot Francijas ielenkumu Hābsburgu zemēs. Kardinālu neuztrauca, kādi līdzekļi būs jāpielieto sava mērķa sasniegšanai. Viņš izmantoja asiņaino Trīsdesmitgadu karu, veidojot alianses pret Hābsburgiem, sadarbojoties ar protestantiskajiem zviedriem, kas lika katoliskajām zemēm kardinālu nosodīt par amorālu rīcību. Rišeljē darbojās Francijas nacionālajās interesēs, – tas bija viņa novatoriskais pienesums diplomātijai. Viduslaiku principi tika palikti malā, reliģiskais faktors vairs nebija noteicošais. Francija kļuva par spēcīgu, centralizētu, modernu valsti, bet Rišeljē princips „valsts (nacionālās) intereses pāri visam” kļuva par vēlāko starptautisko attiecību principu, uz kura vēlāk tika balstīts spēku līdzsvars Eiropā.
Saprotams, Rišeljē vēstures literatūrā tiek vērtēts pretrunīgi, tomēr gandrīz vienprātīgi tiek atzīts, ka kardināls bija kolorīta personība un izcils valstsvīrs, kurš būtiski ietekmēja Eiropas tālāko attīstību un diplomātiju.
Jebkurā gadījumā, Rišeljē gan kā personība, gan kā politiķis ir ārkārtīgi interesants pētījuma temats, jo ir tik dažādi aspekti, kuriem ir vērts pievērst uzmanību un vienmēr atradīsies kāda perspektīva, citāda prizma, caur kuru uz šo personu skatīties. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация