Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:874489
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 20.06.2013.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 7 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads   
1.  Publiskā runa un tās tradīciju veidošanās   
1.1.  Runa un domāšana   
1.2.  Retorika   
3.  Politiķu runas struktūras atbilstība retorikas pamatprincipiem    7
4.  Tēlainās izteiksmes līdzekļi    7
5.  Metafora kā viena no kognitīvās semantikas izpausmēm    8
6.  Dažu Latvijas politiķu metaforu lietojums runā    9
6.1.  Aivara Lemberga lietotās metaforas    9
6.2.  Andra Šķēles lietotās metaforas    11
6.3.  Jāņa Urbanoviča lietotās metaforas    12
  Nobeigums    13
  Izmantotā literatūra    14
Фрагмент работы

Jāņa Urbanoviča izteikumi: „Tās ēnu puses vajadzētu piesegt vai nu ar skaļiem vārdiem vai ar skaļu ideju.“ [6.] Metaforas skaļi vārdi un skaļa ideja ir ļoti netipiskas un pārāk vispārinātas. Skaļš kā vārds, kas lietots bez ekspresivitātes, asiocējas ar kādu pūli vai atsevišķu cilvēku, kas rada neatīkamu trauksmi. Arī skaidrojums vārdam ir tik ļoti plašs, ka, interpretējot šo vārdu kā metaforu salikumā skaļi vārdi vai skaļš troksnis, sacītais tiek nevis konkretizēts, bet lietots vispārīgi. Rodas neizpratne, kādēļ ir vajadzība lietot metaforas, kas rada neizratni par sacītā jēgu. „Kā starp populāriem, atraktīviem, spilgtiem cilvēkiem iepakot darba darītājus“[7.] Arī šī frāze rada neizpratni par metaforas spilgti cilvēki lietojumu. Domājams, ka kontekstā apzīmējums spilgts lietots kā kaut kas, kas izceļas uz apkārtējo fona. Taču arī šis apzīmējums ir tik vispārīgs, ka nerada kādas tiešas asociācijas. Savukārt izteikums iepakot darba darītājus rada vēl lielāku neizpratni, jo iepakot var kādu priekšmetu vai dāvanu, nevis cilvēkus.
Apkopojot Jāņa Urbanoviča izteikumus, rodas iespaids, ka ar lietoto metaforu plīdzību politiķis vēlas ne tikai izskaistināt, bet arī precīzi un tieši izteikt savas domas. Diemžēl politiķa radītās metaforas rada pretēju iespaidu, ka pats runas teicējs neizprot izteikto vārdu jēgu, radot neticību teiktajam.

Nobeigums
Arvien biežāk ir dzirdamas politiķu neveiksmīgi izteiktās frāzes, kuras sabiedrībā izraisa dažādas reakcijas. Vairums sabiedrības ir neizpratnē par valsts vadītāju nemākulību izteikties, bet citi par to uzjautrinās. No valodnieku viedokļa raugoties šāda situācija valstī ir neapskaužama, jo arvien vairāk tiek pelta latviešu valoda.
Nereti neveiksmīgas politiķu valodas lietojumā ir dzirdami tēlainās izteiksmes līdzekļi un visbiežāk no tiem tiek lietotas metaforas. Diemžēl metaforas, kurām būtu jāveic viena no galvenajām funkcijām, proti, jākonkretizē tekstā paustā doma, tiek lietotas nepareizi. Tas saistāms galvenokārt ar politiķu neizpratni par lietoto metaforu jēgu un to sasaisti ar runas kontekstu. Tādēļ esmu veikusi nelielu pētījumu, kurā analizēju lietoto metaforu saikni ar tekstā izsacīto domu jēgu.

Коментарий автора
Коментарий редакции
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,98 €
Комплект работ Nr. 1333039
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация