Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:894168
 
Оценка:
Опубликованно: 25.03.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Komunikācijas pagājušajā gadsimtā    3
1.1.  Sabiedriskās dzīves raksturojums    3
1.2.  Nacionālā prese    3
1.3.  Pirmā partija Latvijā un prese pirms revolūcijas    4
1.4.  Radio ienākšana    5
1.5.  Pirmskara propaganda    6
1.6.  Mēdiji PSRS laikā    7
1.7.  Sociālisma noriets    8
2.  XXI gadsimta masu mēdiji    10
2.1.  Vai ceturtā vara?    11
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    13
Фрагмент работы

1.1. Sabiedriskās dzīves raksturojums
Kā ikvienu jaunu posmu uzsākot, arī 19. un 20. gadsimta mijā valdīja pārliecība, ka jaunais gadsimts nesīs arī jaunas pārmaiņas. Bija nepieciešama vecās pasaules pārkārtošana. Straujā ražošanas attīstība veicināja pilsētu izaugsmi, sākās masu patēriņa ēra. Šiem procesiem bija arī ēnas puse - pieauga sociālā spriedze. Strādnieku smagais darbs, līdz ar acīmredzamā patiesība, ka materiālie labumi sabiedrībā tiek pārdalīti netaisnīgi, sekmēja sociālisma ideju izplatīšanos. Veidojās partijas un organizācijas, kas aizstāvēja strādnieku intereses: arodbiedrības, sociāldemokrātiskās un sociālās partijas. Pēc revolūcijas pie varas nāca boļševiki, kas bija liels spēks, lai panāktu dažādas reformas, mazinot šķitu pretrunas. Risinājās sabiedrības demokratizācija: dažādu ierobežojumu atcelšana attiecībā uz sievietēm, izglītības lomas pastiprināšanās, preses un literatūras izdevumu palielināšanās, kā arī notika starptautisko sakaru attīstība.
Ikvienā pārmaiņu laikā ir nepieciešams sabiedrību vienojošs faktors. Pagājušā gadsimta sākumā tās bija nacionāli patriotiskās idejas, kas cēla tautas pašapziņu. Tā kā valsts varas pārstāvji apzinājās, ka tikai stipra, sabiedriski vienota valsts var sacensties ar citām valstīm ekonomiskajā un militārajā jomā, tādēļ šo patriotismu vēl vairāk stiprināja arī pašas valdības atbalsts: ar tās atbalstu veidojās pirmie radio un televīzijas mēdiji, datori (ASV), satelīts, līdz pat deviņdesmitajos gados radīto internetu (World Wide Web). Valsts arī atbalstīja kultūras celtņu būvniecību, akadēmiju dibināšanu, pieminekļu veidošanu, kā arī organizēja vērienīgus kultūras masu pasākumus, kuri savā ziņā attīstīja standartus un ignorēja individuālās vērtības. Šādai masu kultūrai bija pretinieki, kuri tika dēvēti par modernistiem. Visām aktivitātēm par pamatu bija militārisma ideja: gājieni, koncerti, māksla kā valsts varenības slavinātāja, visi kopā pret „pārējiem”. Nacionālā ideoloģija pārvērtās par agresīvo ideoloģiju. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация